Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українців масово викликають до судів – через що відкривають тисячі справ

Борги за комунальні послуги ростуть з кожним місяцем, тож постачальникам доводиться стягувати гроші через суд

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

З тисяч українців намагаються "вибити" борги за комуналку через суд

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

За 2022 рік суди в Україні розглянули 52 тисячі цивільних справ, що стосуються несплати за комунальні послуги. Ця кількість рівнозначна чверті – 26% від усіх відкритих проваджень.

Про це свідчать дані сервісу Опендатабот.

Дослідження базується на аналізі інформації Державної судової адміністрації та класифікації за категоріями понад 7,7 млн справ. Аналітики з'ясували, що саме стягнення боргів за комуналку перебуває на першому місці в цивільному топі.

"Ця категорія спорів є абсолютним лідером серед судових справ усіх судів", – зазначено в дослідженні. Виходить, постачальники, зважаючи на періодичне збільшення заборгованості українців, намагаються отримати кошти судовим шляхом.

Зазначимо, раніше перший заступник голови Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк розповів, що лише за листопад і грудень минулого року сума загального боргу за послуги житлово-комунального господарства зросла на 2,2 млрд гривень до розміру 35,35 млрд гривень. Найбільше громадяни не сплачують за теплопостачання і гарячу воду – 24,4 млрд гривень.

Скільки може коштувати газ незабаром

Після опалювального сезону тарифи на газ можуть переглянути та підвищити. Це логічно випливає з потреби змінити вартість електроенергії та послуг водоканалів. За словами експерта з житлово-комунальних послуг Олега Попенка, тарифи можуть вирости до 11-12 грн після першого етапу змін, а потім дорівнюватимуть 16 грн.

Станом на кінець березня ціни на газ коливаються в межах від 7,70 до 9,99 грн. Наприкінці липня минулого року уряд встановив фіксований тариф для виробників тепла в розмірі 7,4 грн за кубометр газу до 31 травня 2023 року.

Як облгаз намагався стягнути з клієнтки 7 тис. гривень

Судові рішення у випадку боргу за комуналку інколи бувають помилкові. Точніше, вони ґрунтуються на неточних відомостях, наданих облгазами. Така ситуація виникла у жительки Київської області: представники Броварського відділення ТОВ "Київоблгаз Збут" подали в суд для стягнення 7 тис. гривень за спожитий газ. Але жінка не могла використати ресурс, оскільки її будинок зруйнували ще у березні 2022 року під час окупації.

Лічильник також згорів, тож отримати показники комунальники ніяк не могли. Це підтверджує акт руйнації, виданий на початку травня. Тож заяву до суду помилково чи свідомо було подано із завідомо неправдивою інформацією. Але клопотання задовольнили, оскільки подібні категорії справ зазвичай розглядають у безспірному порядку, накладаючи на облгаз відповідальність за точність даних.

Раніше сайт Pro Гроші писав про тарифи на світло в Україні та розповідав, чи доведеться платити більше на 30% найближчим часом. Також ми повідомляли, в яких областях почали вимикати опалення.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.