Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українці виграли суд в комунальників: за що їм компенсують 16 тис. грн

Облтеплокомуненерго відключило воду жителям будинку, за що поплатилося судовим позовом і компенсацією

Фото: НБУ, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українці відсудили в комунальників компенсацію за відключення води

Фото: НБУ, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Комунальники відключили споживачам гарячу воду, причому не одній квартирі, а всьому будинку. Деякі мешканці не стали терпіти й звернулися до суду, вимагаючи моральної компенсації. І виграли справу.

Про це повідомляє видання Obozrevatel, посилаючись на матеріали судового рішення.

Відомо, що акціонерне товариство "Облтеплокомуненерго" без причини позбавило українців доступу до гарячої води. Заборгованості у клієнтів не було, але комунальників така деталь не зупинила. Аби домогтися справедливості, члени однієї родини звернулися по допомогу до Деснянського районного суду Чернігова.

Вони вимагали 20 тисяч грн моральної компенсації — по 5 тисяч кожному члену сім’ї. В матеріалах рішення йдеться, що "відповідно до пункту 1 Договору виконавець зобов'язаний своєчасно надавати відповідної якості послуги з централізованого опалення, підігріву холодної води".

Тож суд став на бік позивачів і задовольнив прохання, хоча не в повному обсязі. Комунальники повинні відшкодувати мешканцям будинку 16 тисяч гривень, адже, згідно з відомостями, позивачі зазнали душевних страждань та були змушені "внести корективи у повсякденне життя, докладати зусиль для його влаштування".

50 тисяч гривень за відключення газу

Як не дивно, в подібних випадках суд часто приймає рішення на користь постраждалих і зобов’язує комунальників компенсувати моральну шкоду. Наприклад, житель Харкова поскаржився на акціонерне товариство "Оператор газорозподільної системи "Харківгаз", яке відключило споживачу постачання ресурсу. Йому також довелося купити новий лічильник.

Чоловік вимагав 50 тисяч гривень відшкодування, що Першотравневий міськрайонний суд Харківської області задовольнив. Комунальники змушені компенсувати, окрім зазначеної суми, ще частину витрат клієнта, а саме 920 грн – за старий лічильник, 875 грн – за новий пристрій обліку та 1 135 грн – за судове провадження.

Завдяки доказам позивач легко довів, що Харківгаз не мав законної підстави відключати його від постачання блакитного палива. Водночас не завжди подібні випадки можуть закінчитися позитивно для позивачів. Деякі справи суд розглядає в безспірному порядку, наприклад, коли комунальники подають прохання про стягнення з клієнта заборгованості.

Якщо станеться помилка і виявиться, що боргу в людини немає, вона не зможе уникнути судового наказу. Доведеться звертатися до адвоката, який, розібравшись в деталях, скасує рішення.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чому селяни платять більше за доставлення газу та як розрахувати вартість. Також ми повідомляли про реструктуризацію боргу за комуналку, і розповідали, що робити, аби не втратити субсидію.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.