Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Справжня весна: в яких областях почали вимикати опалення

У Нафтогазі пояснили, чому вдалось почати вимикати опалення в деяких областях раніше запланованих термінів

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Через теплу погоду в Україні почали вимикати опалення

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Станом на понеділок, 27 березня, в шести областях України за рішенням місцевої влади розпочали відключення споживачів від опалення.

Про це повідомляє пресслужба Нафтогазу.

У яких областях люди вже без тепла

  • Херсонській;
  • Одеській;
  • Миколаївській;
  • Дніпропетровській;
  • Волинській;
  • Вінницькій.

У Нафтогазі наголошували на тому, що добігає кінця найважчий опалювальний сезон, який пройшов в умовах повномасштабної війни. Через погодні умови в деяких регіонах країни вдалось вимкнути опалення раніше, аніж було заплановано.

"Зараз очікується похолодання, але після нього опалення почнуть поступово відключати й в інших областях", – сказав голова правління НАК "Нафтогаз України" Олексій Чернишов.

Яке місто першим залишилось без опалення

Раніше ми вже писали про те, що опалювальний сезон 2022/2023 в Україні підходить до завершення. Так, вже у середу, 22 березня, почали вимикати тепло жителям Дніпра. Про це повідомив заступник міського голови Михайло Лисенко.

Він пояснив, що опалювальний сезон у місті завершують раніше через потепління. Крім того, містяни заборгували чималу суму теплопостачальним підприємствам.

"У зв'язку з підвищенням середньодобової температури повітря у Дніпрі до 8°С опалювальний сезон з 22 березня буде завершено", — зазначив він.

Коли вимкнуть опалення іншим споживачам

Зазначимо, ще на початку березня голова правління НАК "Нафтогаз України" Олексій Чернишов пояснював, що в Україні ще ніколи не зупиняли котельні в березні, адже погода у перший весняний місяць рідко радує теплом.

Тому, на думку Чернишова, опалення домівок українців через централізовану систему триватиме щонайменше до початку квітня.

"Є надія, що зможемо завершити опалювальний сезон на самому початку квітня. Але якщо буде холодно, то теплопостачання триватиме. Маємо усвідомлювати, що треба економити", – сказав Олексій Чернишов.

Як отримати компенсацію за оплату комуналки

На це можуть розраховувати громадяни, які у складний для країни час допомогли внутрішньо переміщеним особам та дозволили їм жити у своїх оселях. За одну розміщену особу українці отримують 450 гривень компенсації для оплати комунальних послуг, відповідно за двох осіб держава виплачує 900 гривень.

Щоби отримати допомогу, власник житла має звернутись до органів місцевого самоврядування або зайти на сайт prykhystok.gov.ua. Українці, які хочуть оформити компенсацію, мають відповідати таким критеріям:

  • бути повнолітнім власником житла;
  • не мати заборгованості за комунальні послуги;
  • дати прихисток у своїй оселі ВПО, не стягуючи з них плату;
  • зареєструвати в себе ВПО.

Раніше ми розповідали, скільки Україні потрібно блакитного палива на опалювальний сезон. Також ми пояснювали, чому українці отримують платіжки за комуналку, хоча їхнє житло зруйноване.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.