Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Тарифи на світло в Україні: чи доведеться платити більше на 30% найближчим часом

Експерт розповів, чому громадяни не зможуть оплачувати такі тарифи на світло, які пропонувала влада

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Вартість електроенергії для населення вже найближчим часом може зрости на 25-30%. Однак, більші суми у квитанціях українці просто не зможуть оплачувати.

Про це повідомив директор енергетичних програм "Центру Разумкова" Володимир Омельченко в ефірі телемарафону.

"Він (тариф – ред.) можливо підвищиться, якби у нас був нормальний ринок, з урахуванням платоспроможного попиту, який можуть платити громадяни — на 25-30% виріс би. Навряд чи більше, тому що просто люди більше не змогли б платити", — сказав експерт.

Українці не зможуть платити по високому тарифу

На думку Омельченка, за вищим тарифом в населення не було б змоги платити, в такому разі люди тільки б збільшували та накопичували борги.

При цьому експерт додав, що ціни 5-6 грн за кВт-год, про які казали деякі чиновники, можуть дозволити собі лише європейські споживачі.

"У зв’язку з низьким платоспроможним попитом населення навряд чи воно здатне платити європейську ціну", — пояснив він.

Якими є тарифи на електроенергію зараз

Кабмін України затвердив вартість електроенергії ще 1 жовтня 2021 року. Тож станом на зараз тарифи на світло є такими:

  • 1,44 грн (з ПДВ) за 1 кВт-год – для домогосподарств, які споживають до 250 кВт-год (включно) на місяць;
  • 1,68 грн (з ПДВ) за 1 кВт-год – для домогосподарств, які споживають понад 250 кВт-год (включно) на місяць.

Щодо колективних побутових споживачів та гуртожитків (за весь обсяг споживання), то для них тариф на електроенергію встановлений у розмірі 1,68 грн (з ПДВ) за 1 кВт-годину.

Реформа сфери ЖКГ

Вже зараз українська влада працює над різними варіантами реформ сфери комунальних послуг та системи субсидування, в рамках яких тарифи для населення на деякі комунальні послуги можуть зрости.

Як пояснив заступник голови Офісу президента Ростислав Шурма, серед варіантів – повноцінна монетизація субсидій, коли споживачі будуть платити справедливу ціну, але держава виплачуватиме їм компенсацію.

"Найближчими місяцями буде доопрацьовано рішення, але основні вступні повинні бути такими: пересічні громадяни, які потребують допомоги, не повинні постраждати, держава повинна адресно їм допомагати", – зауважив Ростислав Шурма.

Раніше ми розповідали, за які комунальні послуги українці вже сплачують більше, ніж до війни. Також ми писали, чи можна платити менше за електроенергію.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.