Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Тарифи на воду можуть зрости втричі – коли чекати на подорожчання

Експерт вважає, що рішення не збільшувати вартість послуг з водопостачання матиме невтішні наслідки

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українцям слід чекати здорожчання тарифів на воду

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Тарифи на водопостачання так чи інакше доведеться підвищувати. Якби це зробили з 1 липня, то таке підвищення відбувалося б поступово. Однак після війни тарифи можуть зрости вдвічі чи втричі.

Про це заявив заступник виконавчого директора Асоціації міст України Ярослав Рабошук в інтерв'ю Соціальні інформаційній платформі.

На його думку, було б краще, якби вартість водопостачання в Україні зростала поетапно. В іншому випадку людям буде значно важче адаптуватися до змін.

"Що буде, коли закінчиться війна й доведеться все одно ухвалювати це рішення? Доведеться підвищувати тарифи вдвічі чи втричі. Це вже не так буде сприйматися населенням", – пояснив Рабошук.

Він також вважає, що якщо не підвищити тарифи на воду, можуть виникнути дві ситуації:

  • водоканали будуть скорочувати подачу води погодинно;
  • водоканали продовжать нарощувати заборгованість за електричну енергію.

Останній сценарій призведе до того, що обленерго почнуть арештовувати рахунки водоканалів і стягувати кошти в примусовому порядку. В такому випадку усі кошти, що мають йти водоканалам, йтимуть енергетикам.

Чому тариф на воду потрібно підвищити

За словами експерта, тариф має бути економічно обґрунтованим, оскільки будь-який товар не можна продати дешевше, ніж витратили коштів на його виробництво.

"Питна вода – це те саме виробництво. Потрібна електрична енергія, щоб викачати її зі свердловини або з річки, або з водосховища. Необхідні кошти, щоб її знезаразити, відремонтувати труби, по яких йде вода, закупити ремонтні матеріали для насосів і труб. Усе це коштує грошей", – пояснив Рябошук.

Він додав, що вартість послуг має включати всі витрати на їх виробництво. Насамперед це заробітна плата працівникам. І в тому числі відрахування в Пенсійний фонд.

Що відомо про підвищення тарифу на водопостачання

Суми в платіжках українців повинні були зрости з 1 липня. В НКРЕКП порахували, що в середньому суми в платіжках мали стати більшими на 30% або ж зрости на 60 гривень для середньостатистичної сім'ї.

Однак уряд скасував попереднє рішення та зобов'язав місцеву владу владнати питання з водоканалами на місцях. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що в місцевих бюджетах на залишках є понад 150 млрд гривень.

Раніше ми писали про те, де в Україні найдорожчі тарифи на воду. Також ми розповідали, скільки часу водоканали "протягнуть" без підвищення тарифів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.