Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українці можуть отримати гроші на дрова: скільки виплатять

Розповідаємо, як уряд допомагає українцям під час опалювального сезону та як планують забезпечити населення дровами

Фото: УНІАН

Українців забезпечать дровами на опалювальний сезон

Фото: УНІАН

Для забезпечення населення України необхідними запасами дров, Кабмін запускає експериментальний проєкт, який буде реалізовано за підтримки міжнародних партнерів.

Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час засідання Кабінету міністрів.

За словами прем'єра, під час опалювального сезону особливої уваги та підтримки потребують вразливі категорії населення. На оплату житлово-комунальних послуг було виділено:

  • субсидії 1,3 млн родин, які отримали в середньому близько 760 гривень на домогосподарство;
  • пільги 1,2 млн сімей, середній розмір яких склав 850 гривень на місяць.

"Серед іншого, за необхідності, родини отримують субсидії на тверде паливо, граничний розмір яких складає 7 тисяч гривень на домогосподарство на рік. Цієї суми, на жаль, не вистачає для покриття потреб. Тому сьогодні за підтримки партнерів запускаємо експериментальний проєкт щодо додаткового забезпечення населення дровами", — повідомив Денис Шмигаль.

За словами голови уряду, граничний розмір субсидії на придбання твердого пічного побутового палива складатиме 16,2 тисячі гривень на рік для одного домогосподарства. Тобто розмір допомоги зросте більш ніж удвічі, таким чином держава забезпечить українців необхідним ресурсом для опалення, там де відсутнє газопостачання.

Що впливає на вартість дров

Однією з найдоступніших альтернатив газопостачанню є опалення будинку за допомогою дров. Однак ціни на цей вид палива можуть відрізнятись залежно від певних факторів. На кінцеву вартість дров впливають:

  • тип деревини: тверді породи коштують дорожче, але забезпечують триваліше горіння та більшу тепловіддачу. М'які породи коштують дешевше, але горять доволі швидко;
  • сезон і попит: найкраще заготовити дрова коли попит на них мінімальний, наприклад весною або літом, адже під час опалювального сезону ціни зазвичай підвищуються;
  • регіон: різні типи дерев більш розповсюдженні залежно від регіону країни, а тому дрова з них можуть бути доступніші. Також на кінцеву вартість можуть вплинути транспортні витрати, якщо деревину потрібно доставити на великі відстані.

На ціну також впливає ступінь обробки дров, якщо вони розколені або розрізані, вартість буде вищою, але вони будуть зручніші для використання.

Раніше ми писали, хто має право на субсидію для купівлі дров та вугілля, а також які дрова найкраще підійдуть для опалення.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.