Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Підготовка до зими – скільки доведеться заплатити за дрова у 2023 році

Ретельне дослідження та порівняння цін у різних джерел допоможуть вам знайти найкращий варіант для вас

Фото: Unsplash

Розповідаємо, скільки коштують дрова в Україні

Фото: Unsplash

Дрова є важливим енергетичним ресурсом для багатьох українців, особливо в сільських регіонах та в місцях, де газопостачання недоступне або надто дороге. Тим паче, що населення попереджають про складну зиму. Тому варто вже дізнаватися вартість дров та закупити їх, аби пережити холодний період в теплі.

Сайт Pro Гроші пропонує дізнатися, які зараз ціни на дрова та що може вплинути на їхню вартість.

Від чого залежить вартість дров

Ціни на дрова в Україні можуть значно коливатися в залежності від певних факторів. Ось основні чинники, які впливають на вартість:

  • Тип деревини.

Різні види деревини мають різну твердість, тепловіддачу та термін служби. Зазвичай, дрова з м'якого дерева, такого як береза або сосна, будуть дешевше, але вони можуть згоріти швидше, тоді як дуб чи ясен, які є твердими породами, можуть коштувати більше, але також забезпечують триваліше горіння та більшу тепловіддачу.

  • Регіон.

Ціни на дрова можуть варіюватися в залежності від географічного регіону. У різних частинах країни різні типи деревини можуть бути більш доступні. Крім того, варто зазначити, що на кінцеву вартість впливають й транспортні витрати, особливо якщо потрібно доставити їх на великі відстані.

  • Сезон і попит.

Ціни на дрова можуть змінюватися залежно від сезону. Взимку, коли попит на дрова зростає через опалювальний сезон, ціни часто підвищуються. Щоб отримати кращі ціни, багато людей закуповують дрова в позасезонні періоди, наприклад, весною або літом.

  • Обробка та підготовка.

Дрова, які пройшли додаткову обробку, можуть бути дорожчими. Наприклад, розколені або розрізані дрова можуть дорожчими, але вони будуть зручніші для споживача.

Яка вартість дров в Україні

Пропонуємо розглянути вартість дров на прикладі двох фірм, які постачають їх по Києві та області. В таблиці представлені ціни на дерев'яне паливо для різних видів, виміряних у складометрах.

Вид дровDrova.kievBaza-drov
Дуб1 800 грн1 900 грн
Акація1 900 грн1 900 грн
Береза1 600 грн1 700 грн
Вільха1 280 грн1 700 грн
Сосна1 400 грн1 700 грн

Хто може отримати субсидію на дрова та вугілля у 2023 році

Українці, які не можуть самостійно сплатити комунальні послуги, можуть отримати субсидію. Це стосується власників будинків, що опалюються твердим паливом.

Допомога на обігрів виділяється раз на рік, розраховуючись за доходами домогосподарства. Житлова субсидія не надається, якщо не сплачено єдиний внесок на соціальне страхування або дохід особи менший за мінімальну заробітну плату.

Проте, якщо єдиний внесок сплачено та оплата перевищує мінімум, то субсидію на тверде паливо та скраплений газ можуть призначити. Виплата здійснюється у III або IV кварталі 2023 року за зверненням громадян.

Раніше ми повідомляли, як подовжити термін горіння дров взимку. Також ми писали, де українці можуть купити дрова на зиму.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.