Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Субсидія на дрова та вугілля у 2023 році: хто має право на допомогу

Розповідаємо, як нараховують субсидію для громадян, які опалюють будинки дровами або вугіллям

Фото: Unsplash

Як отримати субсидію на тверде паливо

Фото: Unsplash

Українці, які не можуть самостійно сплачувати комунальні послуги, мають право звернутись за державною допомогою та отримати субсидію. Це також стосується власників будинків, які опалюються вугіллям або дровами.

Про це повідомив Пенсійний фонд України у своєму Telegram-каналі.

Субсидія для громадян, які використовують для обігріву помешкання тверде паливо, надається раз на рік. Сума допомоги розраховується, виходячи з розміру доходу домогосподарства за попередній календарний рік.

Житлова субсидія не нараховується якщо:

  • не сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (у розмірі, не меншому від мінімального, сумарно протягом трьох місяців у періоді, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії);
  • нарахований середньомісячний сукупний дохід особи менше ніж розмір мінімальної заробітної плати.

Втім, якщо єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування сплачено, а розмір оплати не менше мінімального за I або II квартал 2023 року, то субсидію на придбання твердого палива і скрапленого газу можуть призначити. В разі звернення громадянина на її отримання, виплата буде нарахована у III або IV кварталі 2023 року.

Чи нададуть субсидію, якщо отримати дохід у 100 тисяч гривень

Домогосподарства, які планують отримати субсидію з жовтня 2023 року, повинні проінформувати Пенсійний фонд України про доходи, які були отримані в І-II кварталах поточного року. Якщо родина продасть майно та отримає за нього 100 тисяч гривень, ці кошти будуть враховуватись під час призначення житлової субсидії у травні 2024 року.

Українці також повинні пам'ятати, що впродовж 30 календарних днів, громадяни, які вже отримали житлову субсидію повинні сповістити орган Пенсійного фонду, що у них виникли обставини, які можуть повпливати на надання субсидії. А саме якщо хтось із сім'ї отримав дохід, сума якого перевищує 25-кратний розмір прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб.

В таких випадках не враховується отримання цільової благодійної допомоги на отримання медичних послуг, здобуття освіти, гранту або стипендії на навчання, страхових виплат на медичну та соціальну допомогу, спадщини у вигляді нерухомого майна або основної його частини.

Також не беруться до уваги кошти, отримані для подолання наслідків стихійного лиха, аварій, епідемій та епізоотій загальнодержавного або місцевого характеру, екологічних, техногенних та інших катастроф у місцевостях, оголошених зонами надзвичайної екологічної ситуації.

Раніше ми розповідали, кому не потрібно звертатись за отриманням субсидій, а також як дізнатися про призначення виплат онлайн.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.