Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Тепло буде всю зиму – які дрова найкраще підійдуть для опалення

Щоб отримувати більше тепла, то варто використовувати певні породи дерев

Фото: УНІАН

Люди заготовляють собі сировину

Фото: УНІАН

Перед майбутньою нелегкою зимою українці, які живуть у приватному секторі, закуповують дрова. Все для того, аби утеплювати оселю без електроенергії. Однак слід памʼятати, що не всі дерева підходять для даного процесу.

Про це пише Gazeta.ua.

Загалом для опалення використовують кілька типів дров. Найпоширеніші:

  • пелети;

  • стандартні;

  • біопаливо.


До стандартного типу дров відносять:

  • дубові;

  • ясенові;

  • кленові;

  • інші тверді породи дерева.

Це досить гарний варіант для опалення будинку, адже дані дрова добре горять та забезпечують високу тепловіддачу.


Пелети – стиснуті частинки деревини. Зазвичай їх виробляють з деревної стружки, а використовують здебільшого в пелетних котлах і топках, адже ті забезпечують високий коефіцієнт теплопередачі й меншу кількість золи.

Біопаливо — це пелети, брикети та інші види палива, однак вони вироблені з органічних матеріалів. Дана сировина екологічно чистіша й може бути хорошим вибором для тих, хто піклується про навколишнє середовище.

Яку сировину вигідно використовувати

Щоб отримувати більше тепла, то краще використовувати тверді породи дерева. Вони довго горять і мають високу тепловіддачу.

Найефективнішим серед твердих порід буде саме дуб. Також гарну теплопродуктивність забезпечують ясен та кленові дрова. Вони горять повільно, але забезпечують стабільне тепло.

Ще не варто забувати про бук, який має високу щільність і забезпечує хорошу теплопродуктивність.


Памʼятайте, що також важливо правильно підготувати дрова до опалення будинку. Для цього їх варто зберігати у сухому місці. Суха сировина горить краще і видає більше тепла. Швидкість горіння та тепловіддача також залежать від розміру та форми дров.

Як правильно сушити дрова

Раніше ми вже розповідали про те, що у даному процесі варто дотримуватися певної послідовності.

  1. Заздалегідь напиляйте або закупіть дрова. Краще заготовлювати сировину на рік уперед, але є сорти дерев, які стають придатними до використання уже через 6-8 місяців.
  2. Для більшості печей та камінів стандартна довжина поліна складає 40 сантиметрів. Відповідно, привезені колоди потрібно розпилити на цурки довжиною від 30 до 40 см.
  3. Отримані цурки також необхідно поділити на менші бруски шириною від 8 до 15 см. Навіть, якщо ви берете дрова в магазині, то їх теж варто буде розколоти на менші частини, аби використовувати для каміна або пічки.
  4. Отримані шматки деревини потрібно скласти в стіс. Його висота не повинна перевищувати півтора метра, а ширина відповідатиме довжині ваших полін. Не накривайте дрова брезентом чи плівкою, між ними повинно вільно циркулювати повітря.

Розміщувати стіс важливо в місці, добре захищеному від снігу та дощу, аби дрова не були вологі. Більше про це читайте тут.

Раніше ми писали, де українці можуть купити дрова на зиму, а також як вибрати сировину, щоб опалення було ефективним.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.