Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

У деяких українців після війни можуть конфіскувати житло: як цього уникнути

Розповідаємо, чому під час війни важливо своєчасно платити за житлово-комунальні послуги

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Що буде з боржниками після закінчення війни

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

З початку повномасштабного вторгнення влада зайняла досить лояльну позицію щодо підтримки населення в питанні оплати комунальних послуг. Відтак згідно з розпорядженням Кабінету міністрів України, нарахування та стягнення штрафів та пені за несвоєчасну чи неповну оплату комуналки забороняється до скасування воєнного стану.

Розповідаємо, чи можна зараз не сплачувати за комуналку.

Борги за комуналку під час війни

Як ми вже зазначили вище, з 5 березня 2022 року Кабмін змінив деякі умови оплати житлово-комунальних послуг в період воєнного стану. Наразі в Україні забороняється:

  • нарахування та стягнення штрафів за несвоєчасну або неповну оплату за житлово-комунальні послуги;
  • відключення комунальних послуг у разі несвоєчасної або неповної оплати тарифів.

До того ж громадянам дозволили користуватися грошима на рахунках, які раніше були заарештовані, зокрема за несплату газу, опалення, водопостачання.

Унаслідок таких рішень, у деяких українців може виникнути ілюзія, що за несплату комунальних послуг не передбачатиметься ніяка відповідальність.

Дійсно, виконавчі органи в умовах воєнного стану майже ніяк не можуть вплинути на боржників. Водночас потрібно враховувати, що борг за комунальні послуги в разі неплатежу зростатиме, а керівна компанія після скасування воєнного стану матиме право звернутися до суду з вимогою про стягнення заборгованості.

Що буде з боргами за комунальні послуги після війни

У найгіршому випадку боржник ризикує залишитися без житла. Це зазначено в статті 50 Закону України "Про виконавче провадження". У ній йдеться про те, що у разі відсутності в боржника достатніх коштів або рухомого майна, відбудеться звернення щодо стягнення на об’єкти нерухомості.

Це можливо при заборгованості в розмірі 20 мінімальних зарплат, тобто 134 тис. гривень.

Хто може не платити за комуналку

Українці, які через війну не перебувають вдома щонайменше 30 днів, можуть не платити за воду і газ. Для цього треба звернутися до постачальника комунальної послуги. До того ж якщо вам надають послуги у неповному обсязі, ви маєте право вимагати перерахунок.

Раніше сайт Pro Гроші писав, у яких випадках можна платити менше за комуналку. Також ми розповідали, як зміняться тарифи на електроенергію через обстріли з боку РФ.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.