Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

За комуналку будемо платити менше? Коли можуть зробити перерахунок

Споживачам перерахують платіжки за комуналку, якщо послуги зовсім не надавалися

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українцям можуть перерахувати платіжки за комуналку

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українцям мають перерахувати платежі за комуналку, якщо їм тимчасово відключали подачу опалення та гарячої води у зв'язку з російськими ракетними атаками.

Про це йдеться у постанові №151 на Урядовому порталі.

Перерахунок комуналки

Відповідно до постанови, споживачі можуть вимагати перерахунок платежів за комуналку, якщо підприємства відмовляються його зробити. Також перерахувати плату за опалення можуть, якщо у квартирі температура нижче 18°C, в такому випадку сума має зменшуватися на 3,3% за кожну добу.

Щодо електроенергії та гарячої води, то за ці комунальні послуги мають перерахувати платіжки з врахуванням годин, коли послуги не надавалися.

Хто може не платити за комуналку

Якщо українці були відсутні вдома щонайменше 30 днів, то вони зовсім можуть не платити за комуналку. Для цього потрібно звернутися з відповідною довідкою до постачальників комунальних послуг. У такому разі споживачі повністю звільняються від плати за газ та воду, але за умови відсутності лічильника.

Якщо лічильники вдома все ж таки присутні, то показники потрібно подавати щомісяця, борг не нараховуватиметься, якщо показники поточного місяця повністю відповідають попередньому.

Сума за доставлення газу в платіжках може змінитися

В Україні з 1 січня 2023 року щомісячну плату за доставлення газу розраховують за новими даними споживання, тобто за попередній газовий рік (з 1 жовтня одного року по 30 вересня наступного). Для обрахування щомісячного платежу на 2023 рік врахують кількість спожитих кубів газу з 1 жовтня 2021 року по 30 вересня 2022 року.

Раніше споживачі платили за розподіл по формулі:

  • щомісячна плата за доставлення = тариф облгазу * (куби за період з 1 жовтня 2020 року по 30 вересня 2021 року) / 12.

Відтепер формула враховує вже інші дані споживання газу, а саме:

  • щомісячна плата за доставлення = тариф облгазу * (куби за період з 1 жовтня 2021 року по 30 вересня 2022 року) / 12.

Якщо в період з 1 жовтня 2021 року по 30 вересня 2022 року споживачі зменшили своє споживання газу у порівнянні з попереднім газовим роком, то вони зможуть побачити у своїх платіжках менші суми та навпаки.

Проте самі тарифи на розподіл газу під час війни не змінюються. Для різних облгазів тарифи різняться. Це залежить від ряду факторів: регіону, кількості споживачів та розміру витрат для забезпечення функціонування мережі.

Раніше ми розповідали, що в Україні можуть зрости тарифи на деякі комунальні послуги. Також ми писали, скільки платитимуть українці за комуналку в січні 2023 року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.