Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деяким українцям можуть вимкнути опалення посеред зими: що відбувається

Існує реальна загроза, що місцеві котельні відключать від газу і вони припинять роботу

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Дніпряни можуть залишитися без тепла черз борги за комуналку

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Через скрутне фінансове становище після повномасштабного вторгнення Росії багато українців втратили роботу, а тому не сплачують за спожиті комунальні послуги. Так, у Дніпрі заборгованість за опалення станом на січень 2023 року становить 1 мільярд 439 мільйонів 892 тис. грн.

Про це розповів заступник міського голови Михайло Лисенко.

За його словами, комунальні послуги сплачують лише 30% дніпрян.

"Інші 70% напевно вважають, що через війну ці борги якось спишуться чи станеться щось подібне. Запевняю, нічого з вищезгаданого не станеться", — зазначив він.

Лисенко попередив, існує реальна можливість того, що місцеві котельні зупинять свою роботу через відключення від газу. Усе тому, що комунальні підприємства не отримують гроші від населення, тож не можуть оплатити отримане "блакитне паливо".

Він звернувся до дніпрян з проханням сплатити заборгованість.

"Інакше, незабаром, за віяловими відключеннями електроенергії ми можемо отримати таку саму ситуацію з газом", — підкреслив Михайло Лисенко.

Борги українців за комуналку можуть списати. Які умови?

Це стане можливим, якщо народні депутати проголосують за зміни у Законі України "Про реструктуризацію заборгованості з квартирної плати, плати за житлово-комунальні послуги, спожиті газ та електроенергію".

У пропонованих змінах йдеться про списання боргів за той період, коли на території, де перебуває житло громадян, відбувалися активні бойові дії проти російських окупантів. Це означає, що з українців можуть списати борги за деякі комунальні послуги. Наприклад:

  • за управління багатоквартирним будинком;
  • з постачання та розподілу природного газу для потреб побутових споживачів;
  • з постачання та розподілу електричної енергії;
  • з постачання теплової енергії;
  • з постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення;
  • за послуги поводження з побутовими відходами.

Як отримати компенсацію на оплату комуналки

Так послуга доступна зокрема українцям, які у складний для країни час допомогли внутрішньо переміщеним особам та поселили їх у своїх будинках. За одну розміщену особу українці отримують 450 гривень компенсації на оплату комунальних послуг, відповідно за двох осіб держава виплачує 900 гривень.

Для того, щоб отримати допомогу, власнику житла потрібно звернутись до органів місцевого самоврядування або зайти на сайт prykhystok.gov.ua. Українці, які хочуть оформити компенсацію, мають відповідати таким критеріям:

  • бути повнолітнім власником житла;
  • не мати заборгованості за комунальні послуги;
  • дати притулок у своїй оселі ВПО, не стягуючи з них плату;
  • зареєструвати в себе ВПО.

Раніше ми розповідали, чому українцям, які оплачують комуналку, нараховують некоректні платіжки. Також ми пояснювали, коли можуть зробити перерахунок комунальних послуг.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.