Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Тарифи на світло: українцям пояснили, чи відтермінують подорожчання

Українцям розповіли про нові плани влади щодо перегляду тарифів на світло у 2023 році

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Новий тариф на світло українцям мають озвучити у червні

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Підвищення тарифу на електроенергію є абсолютно неминучим. Так Україна зможе зберегти власну енергосистему та вистояти війну.

Про це написав на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Олег Семінський.

За його словами, передбачається, що в Україні вже з червня діятиме єдиний тариф на електроенергію для усіх споживачів — 2,8 грн за КВт. При цьому зазначив, що уряд, ймовірно, відтермінує перегляд тарифів ще на місяць.

"Це говорить про те, що уряд ставиться із розумінням і намагається забезпечити максимально плавний перехід на нові умови користування послугою", — йдеться в його повідомленні.

За інформацією депутата, компенсації витрат на комунальні послуги окремим категоріям населення, шляхом монетизації субсидій, залишаться. Також побільшає кількість субсидіантів.

"Сподіваюсь, перехід на новий тариф та підлаштування населення під нові умови пройде максимально плавно та безболісно для всіх категорій споживачів", — додав Семінський.

До чого готуватися українцям

Уряд вже тривалий час готує споживачів до майбутнього підвищення цін на електроенергію, але остаточного рішення досі немає. До того ж за словами члена парламентського комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Юрія Камельчука, існує план "А", в рамках якого усіх споживачів можуть розмежувати за конкретним критерієм.

Тобто може існувати граничний рівень використання ресурсу, після якого тарифи будуть іншими, ймовірно, в кілька разів більші.

Зараз побутові споживачі платять 1,44 гривні за кіловат-годину, якщо споживають до 250 кіловат-годин на місяць. Якщо вони перевищують цей показник, то вартість збільшується до 1,68 грн.

Концепція плану "А" передбачає схожий механізм, але зі збільшеною кількістю кіловат-годин на місяць.

Як змінилися тарифи на комунальні послуги після початку повномасштабної війни?

У 2023 році українці почали більше сплачувати за ремонт та утримання житла – тариф зріс на 20,6%.

  • Вартість прибирання сміття підвищилася на 17%.
  • Послуги з управління багатоквартирними будинками подорожчали на 1,8%.
  • Водопостачання – на 0,8%.
  • Каналізація – на 0,7%.

Раніше ми розповідали, кому з українців не доведеться платити за світло більше навіть після подорожчання. А ще ми писали, що змінилося у платіжках за газ.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.