Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Тарифи на світло перепишуть: кому з українців не варто переживати через подорожчання

Дискусії щодо встановлення нових тарифів на світло ще тривають, але деякі подробиці вже відомі

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці, які потребують допомоги, після підвищення тарифів на світло отримуватимуть субсидію

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Ймовірне підвищення тарифів на світло не вплине на українців з низьким рівнем доходів завдяки системі субсидій.

Про це розповів в інтерв'ю Укрінформу голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус.

Він пояснив, що дискусії щодо нових тарифів ще продовжуються. Однак ціни будуть поміркованими, багаторазового подорожчання електроенергії для споживачів не буде.

"Якщо зміна тарифів буде, то, переконаний, люди з низькими доходами її практично не відчують. У тому числі й коштом субсидій, і завдяки заходам з енергоефективності", – розповів він.

Політик також додав, що громадяни й надалі отримуватимуть субсидію для оплати житлово-комунальних послуг. Однак сама система має бути легкою, простою та доступною — з використанням електронних засобів, смартфонів, без складних бюрократичних перепон в оформленні такої підтримки від держави.

Як може зрости сума у платіжках за світло?

Член комітету парламенту з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Сергій Нагорняк на днях повідомив, що Нацкомісія налаштована підвищити тарифи на електроенергію для усіх споживачів з 1,44 попередньо до 2,88 грн за кВт/год.

Якщо це дійсно так, тоді суми в платіжках за світло можуть зрости від 200 до 300 гривень. Але господарства, які отримували субсидії, можуть розраховувати на допомогу й надалі.

Як змінилися тарифи на комунальні послуги після початку повномасштабної війни?

  • Найбільші зміни відбулися у тарифі на ремонт та утримання житла – він збільшився на 20,6%.
  • Вартість прибирання сміття підвищилася на 17%.
  • Послуги з управління багатоквартирними будинками подорожчали на 1,8%.
  • Водопостачання – на 0,8%.
  • Каналізація – на 0,7%.

Чи будуть перебої зі світлом влітку

Як пояснив керівник НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький, така можливість дійсно існує. За його словами, влітку розпочнуться масштабні ремонтні роботи на енергоблоках. Зважаючи на те, що з осені минулого року енергооб'єкти працювали у надскладних умовах через російські обстріли, цьогорічна ремонтна кампанія буде дуже складною.

Але нестачу електроенергії спробують компенсувати, наростивши потужності на теплових електростанціях, а також імпортом току з-за кордону.

Раніше ми писали, як українцям сплачувати за електроенергію за декількома особовими рахунками. Ще ми писали, куди звертатись, щоби розв'язати питання з накопиченими боргами за комуналку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.