Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нафтогаз розіслав нові платіжки — про що варто знати деяким споживачам

Розбиралися, коли отримують паперовий рахунок за спожите блакитне паливо ті українці, які відмовилися від його електронного варіанту

Фото: УНІАН, Нафтогаз. Колаж: Pro Гроші

Парерові рахунки за газ прийдуть після 20 квітня

Фото: УНІАН, Нафтогаз. Колаж: Pro Гроші

Газопостачальна компанія "Нафтогаз", яка обслуговує майже все населення України, сформувала та розіслала нові платіжки за спожите блакитне паливо у квітні.

Про це повідомляє пресслужба компанії.

Наразі побачити рахунки за спожитий газ можуть лише ті клієнти, які відмовились від паперових квитанцій – якщо ж клієнт обрав друкований рахунок, то отримає його Укрпоштою після 20 квітня.

"Нагадуємо, що отримати рахунок можна: в особистому кабінеті на my.gas.ua, у чатботі GASUA у Viber, Telegram або NaftogazGasSupply, Facebook Messenger, на електронну пошту (e-mail), у терміналах самообслуговування", — йдеться у повідомленні.

Як сплатити за користування газом:

  • через вищезгадані електронні сервіси за допомогою усіх популярних платіжних систем;
  • у банківських чи поштових відділеннях;
  • у платіжних терміналах.

Які тарифи на газ

Як ми раніше вже писали, на засіданні Кабінету міністрів ухвалили рішення про пільгову ціну на блакитне паливо. Дія попередньої пільги закінчувалася 30 квітня поточного року, тож в уряді заборонили встановлювати ціну вищу ніж 8 грн за куб. м до 31 серпня. Але Нафтогаз пішов далі та порадував своїх клієнтів: річний тариф з 1 травня становитиме 7,96 грн за куб. м.

"Ціна на газ для побутових клієнтів залишається незмінною. Це рішення було прийнято з урахуванням воєнного стану та економічної ситуації в Україні. Попри всю складність ситуації ми продовжимо тримати ціну палива для наших громадян на довоєнному рівні", – зауважив очільник Нафтогазу Олексій Чернишов.

Це означає, що протягом року, починаючи з 1 травня 2023-го, українці платитимуть за стандартним тарифом і не більше. До відома, газопостачальна компанія обслуговує близько 98% населення. Всі споживачі, які користувалися річним тарифом, автоматично отримають підключення ще на рік, до 1 травня 2024-го. А це понад 12,4 млн домогосподарств. Всім цим людям безперебійно та стабільно надходитиме блакитне паливо за фіксованою вартістю.

Як бути з невчасно переданими показниками

Українці повинні передавати показники лічильника щомісяця з 1 по 5 число. Але трапляється, що ця необхідність вилітає з голови, і термін подання пропускається. Постає логічне питання – що робити та чи не прийде платіжка з неправильними показниками.

Насправді не варто хвилюватися, бо помилку можна виправити. Як розповіли в Газмережі, треба дочекатися останнього дня місяця, зафіксувати значення в лічильнику, і подати з 1 по 5 число актуальні показники за два місяці. В облгазі проведуть перерахунок і відправлять постачальнику правильні дані.

"Після отримання показань лічильника за пропущений період газорозподільне підприємство автоматично здійснить перерахунок спожитих обсягів з урахуванням фактичних показань газового лічильника", – йдеться у повідомленні Газмережі.

Втім рекомендується не зловживати порадою та вчасно надавати інформацію. Оскільки не виключено, що наступна платіжка прийде з некоректною сумою, тож доведеться переплатити за невикористаний ресурс.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що тарифи на світло доведеться змінити та розповідав, яке рішення анонсували в Міненерго. Також ми повідомляли про субсидії з 1 травня і зазначали, як зміняться правила нарахування допомоги на літній період.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.