Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Тарифи на світло підвищать? Скільки платитимемо за "спалені" кіловати

Розбиралися, які варіанти підвищення тарифу на електроенергію наразі розглядає влада та як допомагатимуть людям із низькими доходами

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Багаторазового підвищення тарифів не буде

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У нашій країні не планується багаторазового підвищення тарифів на електроенергію. Однак, ціни на світло все одно зростуть, попри повномасштабну війну.

Про це розповів в інтерв’ю Укрінформу голова парламентського комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус.

За словами політика, остаточний варіант підвищення ще не визначений, проте багаторазового подорожчання електрики для громадян, про яке казали раніше, не буде.

Які варіанти підвищення тарифу розглядаються

Наразі влада розглядає кілька варіантів підвищення тарифів – максимум до 2,8 грн за кіловат. Ймовірно, після підвищення ціни залишиться градація – той, хто споживає менше струму, як і раніше, платитиме за нижчим тарифом:

  • на розгляді наразі перебувають варіанти підвищення тарифів до 2,4 грн й 2,8 грн за кВт*год (замість нинішніх 1,44 грн/кВт*год при споживанні до 250 кВт*год на місяць і 1,68 грн/кВт*год – за більшого споживання);
  • а також до 2 та 2,4 гривні за кВт*год відповідно.

Таким чином, сім'я, яка "спалила" 240 кВт на місяць, за новими тарифами заплатить залежно від сценарію 576 або 480 грн. Нині таке споживання коштує 346 грн.

Діє програма обміну старих ламп

Чиновник нагадав, що з початку 2023 року в Україні діє програма із заміни старих ламп розжарювання на нові LED-лампи. Останні допомагають скоротити витрати на освітлення житла.

Нардеп також додав, що підвищувати тарифи необхідно, зокрема, для забезпечення стабільності енергопостачання. Лише на термінове відновлення енергоінфраструктури Україні потрібно понад $1 млрд до початку наступної зими.

"Попри те, що багато українців перебувають у складній фінансовій ситуації, є частина громадян, доходи яких перевищують тисячу доларів на місяць. Для таких домогосподарств не буде великої проблеми платити підвищені тарифи. Переконаний, коли у цих людей запитати: що краще – коли тарифи будуть трохи вищими або коли будуть проблеми зі світлом? – багато хто вибере перший варіант, щоб мати світло та мінімізувати ймовірні обмеження, від яких ми, на жаль, не застраховані", – зазначив Герус.

Чи будуть перебої зі світлом влітку

Як пояснив керівник НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький, така можливість дійсно існує. За його словами, влітку розпочнуться масштабні ремонтні роботи на енергоблоках. Зважаючи на те, що з осені минулого року енергооб'єкти працювали у надскладних умовах через російські обстріли, цьогорічна ремонтна кампанія буде дуже складною.

Але нестачу електроенергії спробують компенсувати, наростивши потужності на теплових електростанціях, а також імпортом току з-за кордону.

Раніше ми писали, як українцям сплачувати за електроенергію за декількома особовими рахунками. Ще ми розповідали, куди звертатись, щоби розв'язати питання з накопиченими боргами за комуналку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.