Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Тариф за розподіл газу: 10 областей, де українці платять найбільше

Розповідаємо, в яких областях України найвищі тарифи та як самостійно розрахувати суму у платіжках

Фото: ЦКС, Pexels, УНИАН. Колаж: Pro Гроші

Тарифи за розподіл газу найбільші у 10 облгазах

Фото: ЦКС, Pexels, УНИАН. Колаж: Pro Гроші

Українці отримують дві платіжки за блакитне паливо – за безпосередньо спожитий газ та за його постачання. Якщо ціна за спожитий газ фіксована, то за розподіл газу користувачі платять облгазам, а тому вартість відрізняється залежно від регіону.

Про це свідчать дані НКРЕКП.

Тарифи на послуги розподілу природного газу не змінюватимуть щонайменше до кінця війни. Однак вони суттєво відрізняються у різних областях. Так, наприклад, найдешевша вартість розподілу у Києві – всього 32 копійки за куб.м. Вона менша від найдорожчого тарифу по Україні на понад дві гривні.

Найдешевші тарифи на розподіл газу 2023, грн/куб.м на місяць
1
Київгаз
0,32
2
Харківміськгаз
0,52
3
Кременчукгаз
0,55
4
Криворіжгаз
0,64
5
Черкасигаз
0,68

Водночас у багатьох облгазах вартість доставки природного газу перевищує 2 гривні за куб.м. Ми зібрали рейтинг із 10 компаній, які встановили найвищі тарифи.

Найдорожчі тарифи облгазів на розподіл 2023, грн/куб.м на місяць
1
ТОВ Газпостачсервіс
2,95
2
ТОВ Спектргаз
2,82
3
Чернівцігаз
2,39
4
Закарпатгаз
2,39
5
Харківгаз
2,39
6
Тисменицягаз
2,39
7
Гадячгаз
2,39
8
Лубнигаз
2,39
9
Миколаївгаз
2,39
10
Уманьгаз
2,34

Як розрахувати вартість доставки газу

Це можна зробити самостійно. Для цього потрібно знати, що щомісячну плату за розподіл газу розраховують, виходячи з обсягів споживання за газовий рік. Тобто враховуються куби, які використало домогосподарство, з 1 жовтня одного року до 30 вересня наступного. Оновлені платіжки починають надходити з 1 січня.

Далі треба взяти кількість спожитих кубів газу за період газового року та розрахувати плату за розподіл газу за такою формулою:

  • тариф облгазу * (куби за період з 1 жовтня 2021 року по 30 вересня 2022 року) / 12 = щомісячна плата за доставку.

Тобто якщо ви живете у Києві та спожили за минулий газовий рік 2 000 кубів газу, то платити повинні 53,4 гривні кожного місяця (0,32 * 2000 кубів / 12 = 53,3 грн).

Коли підвищать тарифи на газ

Голова Нафтогазу Олексій Чернишов заявив, що клієнти компанії можуть не хвилюватися щодо підвищення плати за газ найближчим часом. За його словами, зрости тарифи можуть вже після 30 квітня 2024 року. До цього ціна на газ для населення і далі становитиме 7,96 грн за куб. м (з ПДВ).

Чернишов додав, що попри складні обставини, ГК "Нафтогаз України" зобов'язується продовжувати тримати ціни для громадян на довоєнному рівні. Це рішення прийняте, щоб забезпечити стабільність та підтримку населення в умовах непростої ситуації в країні.

Раніше ми писали про те, що українцям масово затримують субсидії. Також ми розповідали, скільки доведеться платити за газ взимку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.