Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Доведеться платити більше? У Нафтогазі висловилися щодо підвищення тарифів

Рішення щодо тарифів на газ для населення було прийнято з урахуванням ситуації в країні

Фото: Нафтогаз, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Нафтогаз не буде піднімати тариф для населення

Фото: Нафтогаз, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці, які є клієнтами Газопостачальної компанії "Нафтогаз України", можуть не хвилюватися щодо підвищення тарифів. Принаймні до 30 квітня 2024 року ціна на газ для населення становитиме 7,96 грн за куб. м (з ПДВ).

Про це заявив голова Нафтогазу Олексій Чернишов.

Що відбуватиметься з цінами на газ

Керівник Газопостачальної компанії акцентував, що рішення щодо фіксації ціни на газ було прийнято з урахуванням воєнного стану та економічної ситуації в Україні.

Ця заява стала відповіддю на запити клієнтів, які хотіли з'ясувати, чи буде підвищення вартості на газ перед наступною зимою. Компанія підтвердила, що тариф "Фіксований" залишається незмінним, а саме 7,96 грн за куб. м (з ПДВ).

Олексій Чернишов підкреслив, що попри складні обставини, ГК "Нафтогаз України" зобов'язується продовжувати тримати ціни на паливо для громадян на рівні, який був до воєнного стану. Це рішення прийняте з метою забезпечення стабільності та підтримки населення в умовах непростої ситуації в країні.

Варто зазначити, що клієнтами ГК "Нафтогаз України" є понад 12,4 мільйона українських домогосподарств. Усі ці клієнти отримують газ відповідно до річного тарифного плану "Фіксований". Зазначений тарифний план буде діяти з 1 травня 2023 року до 30 квітня 2024 року.

Чи законні нарахування за тепло влітку

Попри те, що літній період не вимагає опалення, деякі українці продовжують отримувати рахунки за теплопостачання. Адвокат Андрій Карпенко роз'яснив, чи є законним таке нарахування у неопалювальний сезон.

Компанії, що займаються теплопостачанням, можуть установлювати двоставкові тарифи на теплову енергію для різних категорій споживачів після узгодження з органом місцевого самоврядування. Цей тариф складається з умовно-змінної та умовно-постійної частини.

Умовно-змінна частина нараховується за фактичне споживання тепла протягом опалювального періоду і формується на підставі показань загальнобудинкового лічильника. Гроші, отримані з цієї частини тарифу, використовуються тепловиробниками для покриття витрат на газ і електроенергію, витрачену на виробництво опалення для населення.

Умовно-постійна частина тарифу сплачується рівними частинами щомісяця, незалежно від наявності опалення. Вона включає витрати на ремонт теплового обладнання, зарплату працівників, податки та нормативні витрати на підживлення теплових мереж.

Адвокат підкреслив, що обидві частини тарифу пов'язані з наданням послуг з теплопостачання та є складовими собівартості виробництва, транспортування та постачання теплової енергії. Тому отримання рахунків на оплату послуг з теплопостачання влітку є законним.

Раніше ми повідомляли, скільки українцям доведеться платити за газ взимку. Також ми писали, які суми в платіжках побачать українці.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.