Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

На боржників за комуналку чекають нові проблеми? Про що варто знати українцям

Пояснюємо, що загрожує побутовим споживачам, які накопичили борги за комунальні послуги

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Борги за комуналку відображатимуться у Бюро кредитних історій

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Українському бюро кредитних історій (УБКІ) почали відображатися борги українців за житлово-комунальні послуги. З цими даними зможуть ознайомлюватися як партнери бюро, так і фізичні особи.

Про це повідомила очільниця департаменту маркетингу та продажів УБКІ Олена Мала.

Що тепер загрожує українцям?

Олена Мала розповіла, що інформація про заборгованість за комуналку наразі ніяк впливає на кредитний рейтинг чи кредитну історію громадян.

За її словами, можливість вносити комунальні борги у кредитну історію з'явилася після того, як УБКІ заручилося підтримкою донора.

"Суб'єкти підприємницької діяльності або нефінансові компанії, які працюють з наданням послуг з відстрочкою платежів, можуть бути нашими партнерами. Комунальні послуги — це якраз те саме. Це, насправді, міжнародна практика", — пояснила вона.

Як можна перевірити свою кредитну історію

Сама процедура здійснюється через Українське бюро кредитних історій, але заявку на перевірку можна подавати:

  • на сайті УБКІ;
  • через додаток УБКІ;
  • через Приват24;
  • у відділенні банку;
  • через пошту;
  • через чат-бот Кредитна історія у Viber та Telegram.

Що таке кредитна історія

Це інформація про поточні та минулі кредитні зобов'язання фізичної чи юридичної особи. У ній можна побачити дисципліну виконання цих зобов'язань та регістр запитів на історію.

Саме УБКІ займається збором, зберіганням, обробкою та наданням кредитних історій.

Чи можна змінити кредитну історію

Так. Для цього потрібно підготувати письмову заяву та надіслати її в Бюро кредитних історій. Сама заява має бути з коментарем обсягом не більше ніж 100 слів щодо інформації, що заперечується.

Коли в УБКІ отримають вашу заяву, то на час перевірки отриманої інформації позначить кредитну історію відповідною позначкою та звернеться до фінансової установи, яка надала інформацію, яку ви заперечуєте, про її підтвердження або зміну.

За результатами перевірки можливі два сценарії:

  • або Бюро кредитних історій залишає кредитну історію без змін у разі підтвердження інформації, що заперечується, і в такому випадку ви маєте право на включення до своєї кредитної історії коментарю обсягом не більше ніж 100 слів щодо цієї інформації.
  • або Бюро кредитних історій вносить зміни чи видаляє інформацію, що заперечується, у разі зміни фінансовою установою такої інформації, або якщо фінансова установа у п’ятнадцятиденний термін з моменту звернення до неї бюро кредитних історій не надала відповіді.

Раніше ми пояснювали, як покращити зіпсовану кредитну історію за п’ять кроків. Також ми розповідали, як правильно виплачувати кредит.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.