Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Три нововведення в призначенні субсидій – хто отримає допомогу за новими правилами

Розповідаємо, які категорії українців додали до списків отримувачів допомоги на оплату комунальних послуг

Фото: ЦКС, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Ще більше українців зможуть отримати субсидії

Фото: ЦКС, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні спростили правила надання субсидій. Крім того, відповідно до нововведень, до списку одержувачів допомоги на оплату комуналки додадуть нові категорії громадян.

Про це повідомило видання "На пенсії".

Відповідно до змін, отримати субсидії зможуть більше українців. При цьому треба знати три головні нові правила:

  1. Під час призначення субсидій прийомним і багатодітним сім’ям, сім’ям, в яких проживають троє та більше дітей, а також – людині з інвалідністю не враховуватиметься наявність автомобіля.
  2. Для ухвалення рішення про призначення субсидій більше не будуть враховувати доходи членів сім’ї, які виїхали за кордон і перебувають там понад 60 днів.
  3. Тим, чиє житло опинилося в окупації чи в зоні активних бойових дій, нарахування субсидій та пільг на оплату комунальних послуг продовжили ще на рік.

Які додаткові документи можуть попросити при призначенні субсидій

Насамперед потрібно пам'ятати – для того, щоб отримати пільгу, потрібно надати заяву та декларацію за встановленими формами. При цьому під час подачі документів для призначення субсидії додатково можуть попросити й такі:

  • договір наймання (оренди) житла – у разі проживання заявника у житлі, що орендується;
  • копію договору про реструктуризацію заборгованості – за умови наявності заборгованості та укладання договору.

Також можуть знадобитися й інші документи, які вплинуть на результати розгляду питання по суді. Серед них – ті, які підтверджують факт непроживання особи за зареєстрованим/задекларованим місцем проживання.

Як змінився механізм отримання субсидій

Кабінет міністрів 13 червня 2023 року ухвалив постанову, якою спростив порядок отримання пільг на комуналку. Знадобилося це для того, щоб скоротити час, який витрачають громадяни на те, щоб зібрати потрібні довідки та заповнити декларації.

Тепер громадяни зможуть подати спрощену заяву з інформацією про членів домогосподарства, яким потрібно призначити субсидію, місце проживання та реквізити рахунку для отримання виплати. Пенсійний фонд самостійно збиратиме та буде обробляти необхідні дані для призначення виплати, користуючись офіційними джерелами інформації.

Раніше ми писали про те, хто точно не отримає субсидію у 2023 році. Також ми розповідали, що змінилося у призначенні субсидій через нові тарифи на світло.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.