Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Такого ніхто не очікував: хто повинен платити за повірку лічильника газу

Українці можуть не до кінця розуміти, хто фінансово відповідальний за проведення повірки облікових приладів газу

Фото: 104.ua, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

Послуга повірки лічильника не є безплатною, за неї потрібно платити

Фото: 104.ua, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

Періодична повірка лічильника газу проводиться раз на 4 або 8 років, залежно від типу приладу та виробника. Повернення у 2023 році обов’язкової процедури призвело до виникнення багатьох міфів, зокрема щодо оплати.

Про це розповіла експерт-консультант ГазПравди Катерина Плотнікова.

Українців налякали потребою за власні кошти оплачувати повірку лічильника газу. Але процес, включно з демонтажем, транспортуванням, технічним обслуговуванням приладу тощо, оплачується виключно облгазами. І не важливо, хто власник лічильника – компанія чи споживач.

Сума, необхідна для здійснення процедури, закладена у щомісячний платіж за доставку блакитного палива. Тобто цей тариф входить у послугу, про що свідчить структура підключеної вами опції. З нею можна ознайомитися на офіційному сайті облгазу, а пересвідчитися у затвердженому правилі – за допомогою додатку до постанови НКРЕКП.

Отже не варто хвилюватися, що повірку доведеться оплачувати самостійно. Це виключно справа облгазу, який до всього повинен моніторити терміни спливу інтервалів та вчасно інформувати споживачів. При чому у випадку пропущення повірки з вини облгазу жодних стягнень до абонента застосовувати не будуть.

Штрафи за пошкодження лічильника

З повірками треба бути обережними та не довіряти процедуру приватним компаніям, які не мають відповідного сертифікату на здійснення робіт. Адже за стан облікового приладу відповідальність несе власник, і за пошкодження може заплатити великі штрафи – від 60 до 300 тисяч гривень. Доведеться витратити гроші, якщо на лічильнику виявлять:

  • механічні пошкодження;
  • зривання пломби;
  • заниження показників;
  • пошкодження повірочного тавра.

Краще не ризикувати власними грошима та не замовляти повірку у підрядників за оголошеннями, що висять у під’їздах. Виявляється,таких пропозицій побільшало влітку, і не виключено, що частина з них – справа рук аферистів.

Як рахують обсяги споживання під час зняття лічильника

На період, коли прилад зняли для проведення повірки та ремонту, газорозподільне підприємство має встановити інший лічильник з обмінного фонду. Якщо це зробити неможливо, обсяги газу рахуватимуть на основі середньомісячного споживання за аналогічний період попереднього року.

Зауважимо, повірку можна провести не тільки у випадку настання терміну. Також її здійснюють за потреби споживача чи облгазу пересвідчитись у придатності приладу до застосування. Плюс процедура необхідна у випадку пошкодження повірочного тавра і якщо лічильник не використовували за призначенням протягом більш як половини міжповірочного інтервалу.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що шахрайство з повірками лічильників набирає обертів і розповідав, як обманюють українців. Також ми повідомляли, чого очікувати українцям від наступного опалювального сезону.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.