Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Шахрайство з повірками лічильників набирає обертів – як обманюють українців

Фейкові оголошення про повірку лічильників зазвичай розміщують на спеціальних дошках у під’їздах будинків чи в мережі Інтернет

Фото: poverka.org.ua, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

Шахраї видають себе за комунальників і пропонують повірку лічильників

Фото: poverka.org.ua, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

В Україні відновили обов’язкову повірку лічильників води, електроенергії та газу. Цим поспішили скористатися шахраї: вони публікують на сайтах і кріплять на дошки оголошень інформацію про надання послуг від імені Київтеплоенерго, хоча можуть навіть не мати сертифікату.

Про це повідомила пресслужба підприємства на офіційному сайті.

Часто подібні тексти можна побачити в під’їздах будинків. Компанії видають себе за Київтеплоенерго і пропонують послуги з повірки лічильників. Мешканці не підозрюють про обман, телефонують у фірму, замовляють виїзд, а потім пускають в житло аферистів, здатних на будь-які злочинні дії.

Зокрема вони можуть виявитися грабіжниками. Не виключено, що працівники компанії таки зроблять повірку, але виставлять завищену ціну за послугу чи наголосять на необхідності дорогого ремонту.

В Київтеплоенерго наголосили, що право втрутитися в лічильник мають лише фірми з відповідним сертифікатом, тож потрібно завжди вимагати від представників показати документ. Комерційним структурам дозволено проводити повірку у випадку, якщо вони перебувають у спеціальному переліку, опублікованому Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

Ще одна проблема для споживачів, яка може виникнути після співпраці з шахраями, – значні штрафи за неправомірне втручання у лічильник. Прилади обліку захищені законом, і за будь-які дії сторонніх осіб доведеться заплатити десятки тисяч гривень. На практиці відомо про випадки штрафу у розмірі 300 000 грн.

Що треба знати про повірку лічильників

Цю процедуру скасували з початком повномасштабного вторгнення, але відновили Постановою Кабінету Міністрів № 440 від 7 квітня 2023 року. Українці повинні здійснити її протягом трьох місяців з моменту закінчення опалювального періоду. В інакшому випадку плата за ресурси нараховуватиметься згідно з нормативами, а не за фактичним споживанням.

Втім існують винятки, коли повірку не проводять. Йдеться про:

  • тимчасово окуповані території, впродовж воєнного стану та ще трьох місяців після його скасування;
  • території активних і можливих бойових дій (відповідно до офіційних переліків) протягом шести місяців з дати припинення бойових дій або можливості.

Споживачі мають право відмовитися від повірки, але не в усному форматі. Потрібно скласти відповідний акт, підписаний мешканцем квартири та працівником облгазу. Варто розуміти, що відмова означатиме нарахування витрат води, газу та світла відповідно до затверджених нормативів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що повірки лічильників повертаються і розповідав, на що треба звернути увагу споживачам. Також ми повідомляли, що українців можуть оштрафувати на 300 тис. грн через лічильники.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.