Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Світло вимкнеться неочікувано – як дізнатися графік віялових відключень

Через періодичні обстріли енергетичної інфраструктури, Укренерго може дати розпорядження про відключення світла

Фото: УНІАН, ДТЕК. Колаж: Pro Гроші

Стабілізаційні відключення можливі у випадку дисбалансу в енергетичній мережі

Фото: УНІАН, ДТЕК. Колаж: Pro Гроші

18 жовтня російські окупанти вкотре обстріляли критичну інфраструктуру України. Під прицілом опинилися електромережі Києва, Житомира та Дніпра. У зв’язку з високою вірогідністю продовження ракетних атак, не виключено запровадження стабілізаційних відключень.

Про це сайту Pro Гроші розповіли представники ДТЕК "Київські електромережі".

Як громадяни дізнаються про відключення електропостачання

Станом на 18 жовтня не заплановано вводити графіки відключень світла, оскільки спеціалісти займаються відновленням живлення у тих споживачів, які опинилися без електрики через обстріли. Проте негативні прогнози висловив заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко, який попросив готуватися до віялових відключень електроенергії та води.

У ДТЕК пояснили, як громадяни зможуть дізнатися, чи потрапив їхній будинок або вулиця у графік. Для оперативного інформування розробляють інструмент, за допомогою якого можна буде відслідкувати за пошуком час обмеження конкретної адреси. Цей період не перевищуватиме 4 години, обіцяє відомство.

Одну вулицю вказали двічі?

Звісно, графік розроблятимуть таким чином, аби адреси чергувалися, а час потенційного відключення не повторювався. Наприклад, намагатимуться виключити випадки, коли один будинок потрапляє у ранкову хвилю кілька днів підряд.

Може статися, що одну вулицю вкажуть у різних чергах. Українцям не варто хвилюватися, що доведеться перетерпіти кілька відключень. Просто вони стосуватимуться конкретних будинків на цій вулиці. Більше того, при складані графіків враховуватимуть підключення об’єктів соціальної інфраструктури до однієї мережі.

Хто дає розпорядження про початок відключень

Стабілізаційні відключення почнуть застосовувати лише після отримання прямої команди від НЕК "Укренерго". Одразу після розпорядження представники ДТЕК залишають за собою період у 15 хвилин, щоб проінформувати споживачів. Відповідне повідомлення буде на офіційному сайті та сторінках у соціальних мережах, тому компанія просить слідкувати за оновленнями.

Разом з тим наголошується: світло будуть тимчасово обмежувати тільки у випадку критичної ситуації та дисбалансу в енергосистемі. Невідомо, яка ситуація складеться найближчим часом, і чи будуть продовжуватися ракетні обстріли України. Оскільки вся інфраструктура знаходиться під загрозою, варто бути морально готовими до проблем з енергопостачанням.

Причиною відсутності світла також бувають неполадки у системі, які не мають відношення до стабілізаційних робіт. ДТЕК рекомендує повідомити про це свого оператора мереж за допомогою дзвінка у контакт-центр або через чат-бот у месенджерах.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в Укренерго пояснили, чи будуть нові відключення світла. Також ми повідомляли, що Зеленський відреагував на атаки по ТЕЦ.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.