Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Світло відключають, а суми в платіжках збільшуються – в YASNO пояснили, що відбувається

Розповідаємо, чому споживачам можуть приходити платіжки за електроенергію з більшою сумою

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці отримують збільшені платіжки за світло

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Іноді українці спостерігають у своїх платіжках суми за електроенергію, які не відповідають кіловатам, що зафіксував лічильник.

Про це повідомляє пресслужба оператора системи розподілу електроенергії компанії YASNO.

Чому так відбувається

В компанії зазначили, що суми в платіжках за електроенергію залежать від своєчасності передачі показань електролічильника. Кількість спожитих кіловатів повинен передати або клієнт, або "розумний лічильник" — саме на основі переданих показань розраховується обсяг спожитої електроенергії.

У разі, якщо споживач несвоєчасно передав показання лічильника, то оператором розраховується середньодобовий обсяг кіловатів, які споживає домогосподарство. Основою для обчислення середньодобової витрати є два останні показання, які були зафіксовані у попередні періоди. Середньодобове споживання енергії визначається різницею між цими показаннями, яка ділиться на кількість днів, що пройшли між їхньою фіксацією.

Після розрахунків, зроблених оператором системи розподілу, дані передаються постачальнику електроенергії. Потім він формує рахунок для клієнта на основі одержаних цифр.

Середньодобове споживання електроенергії може значно відрізнятися від фактичного як у менший, так і у більший бік, тому сума в рахунку може не відповідати очікуванням клієнта. У компанії нагадали, що це може відбуватися саме через несвоєчасну або нерегулярну передачу показань. Для того, щоб цьому запобігти, необхідно дотримуватися своєчасності передачі показань лічильників.

Через регулярне відключення світла іноді немає можливості передати показання у певний період, але їх можна повідомити в інший час. Тільки потрібно робити це регулярно, приблизно в однакові дати щомісяця, і тоді розрахунок обсягу споживання та сума до оплати будуть максимально точними.

Нові платіжки за світло

Окрім візуального розмежування, у платіжках зміниться наступне:

  • Форма для внесення актуальних показань стала розширеною. Для того, щоб можна було передати дані із різних типів лічильників.
  • У полі з показаннями, зафіксованими постачальником, інформація від двозонного/тризонного лічильника зазначається за окремими зонами.
  • У блоку розрахунків міститься більше інформації. Наприклад, очікуване споживання і рекомендована сума до сплати.
  • Також вказаний ЕІС-код та QR-код – для швидкої ідентифікації та зручної оплати.

Раніше ми розповідали, чому надсилають платіжки за комуналку, якщо житло зруйноване. Також ми писали, як мешканцям новобудов зменшити суму в платіжках за світло.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.