Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Субсидії в Україні: що буде з нарахуванням пільг з 1 листопада

Повноваження з виплати субсидії на житлово-комунальні послуги передають Пенсійному фонду

Фото: УНІАН, ЦКС. Колаж: Pro Гроші

В листопаді українці продовжать отримувати субсидії

Фото: УНІАН, ЦКС. Колаж: Pro Гроші

Ще у жовтні призначенням та нарахуванням субсидій займалися органи соціального захисту, але вже з листопада такі нарахування здійснюватиме Пенсійний фонд.

Про це розповіла директорка департаменту соціального захисту населення Сумської ОВА Людмила Мусіяка в інтерв'ю "Суспільному".

Чи змінюється щось для отримувачів субсидій

Українцям пояснили, що перепризначення субсидій відбувалося ще у травні. Його зробили автоматично через воєнний стан на території країни. Тобто житлову субсидію усім домогосподарствам перепризначили без додаткових звернень за тими правилами, які діяли на травень.

За словами Мусіяки, у жовтні проводять тільки перерахунок субсидій, у зв’язку з початком опалювального сезону, не аналізуючи право громадян на їх призначення.

"Винятком є тільки аналіз по доходах. В жовтні – це субсидія не на повний місяць, а з 16 жовтня, у листопаді й надалі – на повні місяці. Суттєвих змін, які б змушували наших громадян хвилюватись, немає", – зазначили у департаменті соцзахисту.

Вона підкреслила, що якщо домогосподарство одержувало субсидію минулої зими й за цей час не змінилися, наприклад, склад сім'ї чи не було дорогих покупок (на суму понад 50 тисяч гривень), то приходити до органів соцзахисту не потрібно.

Якщо ж такі фактори є, то людина має про це обов’язково повідомити органи соціального захисту за місцем проживання.

Виплачувати субсидії буде Пенсійний фонд – що це значить для українців

Мусіяка пояснила, що українцям не важливо, який орган буде перераховувати гроші на картку. І для тих, хто вже отримує субсидії, не потрібно буде додатково нести якісь документи чи довідки.

"В жовтні виплату вже здійснив Пенсійний фонд, призначення і нарахування було за органами соціального захисту. В листопаді буде вже і нарахування здійснювати Пенсійний фонд, а з грудня і призначення, і нарахування, і виплата – за органами фонду. Для громадян нічого суттєво не зміниться", – роз'яснила вона.

Мусіяка зазначила, що ті українці, які подаватимуть заявки на призначення субсидії вже з грудня, повинні будуть звертатися до органів Пенсійного фонду або до органів соціального захисту територіальних громад – не райдержадміністрацій.

Крім того, залишилось право подачі документів на призначення субсидії як через електронні сервіси, так і засобами поштового зв’язку.

Раніше ми писали про те, які терміни подачі заявки для призначення субсидій. Також ми пояснювали, чи можуть ВПО отримати пільгу на тимчасове житло.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.