Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Субсидію можна втратити через борги за комуналку – названа сума

Деякі українці ризикують залишитися без пільги на час опалювального сезону

Колаж: Pro Гроші

Деяким українцям можуть відмовити у призначенні субсидій

Колаж: Pro Гроші

Українцям можуть відмовити в призначенні субсидії, якщо у них є борги по оплаті житлово-комунальних послуг.

Про це нагадали в Міністерстві соціальної політики.

Так, приймаючи рішення щодо призначення чи відмови у призначенні субсидій, проводиться аналіз заборгованості з оплати комуналки.

Допомогу не призначать, якщо:

  • людина не платила за житлово-комунальні послуги понад три місяці;
  • сума такої заборгованості перевищує 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто 680 грн.

В такому випадку субсидію можуть призначити лише у разі укладення договору про її реструктуризацію або оскарження споживачем заборгованості в судовому порядку.

Для домогосподарств, яким житлова субсидія вже призначена (відповідно до законодавства субсидія призначена до закінчення опалювального сезону – квітень 2023 року), наявність заборгованості буде враховуватись під час призначення житлової субсидії на наступний період у травні 2023 року.

У яких випадках відмовляють у субсидії

Найбільш розповсюджена причина для скасування пільги в Україні – це зміна місця проживання. Чимало людей покинули власні домівки, рятуючись від російських окупантів: дехто переселився у безпечні регіони, хтось покинув територію України. У першому випадку допомога від держави необов'язково скасовується. Тільки у випадку, якщо особа планує оформити її ще за місцем фактичного проживання. Одночасно дві субсидії призначатися не можуть.

Зауважимо, що раніше, у разі виїзду за кордон члена родини, субсидія скасовувалися автоматично для всього домогосподарства. Але тепер фінансова підтримка зберігається для осіб, які проживають в оселі, з вирахуванням частки тієї людини, яка перебуває в іншій країні. У цю ж категорію входять інші обставини, зокрема, смерть одержувача.

Крім того, скасувати фінансову допомогу можуть через неправдиву інформацію про розмір доходів, адже якщо документально підтвердити покупку дорогих товарів чи послуг на суму понад 50 000 грн, це стане підставою для скасування виплат.

Раніше ми писали, що треба зробити українцям, щоб не виникло проблем із субсидіями. Також ми пояснювали, як оформити субсидію через "Дію".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.