Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Субсидії в Україні: що треба зробити українцям, щоб не виникло проблем

Деякі громадяни, які вже отримують пільгу, можуть втратити її, якщо вчасно не звернуться до соцслужб

Колаж: Pro Гроші

Деякі українці можуть залишитись без субсидій

Колаж: Pro Гроші

Для того, щоб не втратити субсидії, українці повинні вчасно повідомляти соцслужби про обставини, які змінюються у житті їхнього домогосподарств.

Про це нагадала перша заступниця начальника Вінницької ОВА Наталя Заболотна у Facebook.

Із соцслужбами потрібно зв'затися і надати уточнення, якщо змінилося щось із нижчеперерахованого:

  • склад зареєстрованих у житловому приміщенні членів сім'ї (народилася дитина або хтось помер);
  • соціальний статус членів сім'ї (наприклад, вихід на пенсію);
  • склад сім'ї (укладання або розірвання шлюбу);
  • перелік отриманих житлово-комунальних послуг, умов їх надання;
  • перелік витрат на управління багатоквартирним будинком;
  • зміна виконавця комунальних послуг (зміна постачальника газу на Нафтогаз. У такому разі споживач повинен повідомити новий особовий рахунок, щоб субсидію йому перепризначили автоматично);
  • настання умов, коли втрачається право на отримання субсидії (зростання доходів).

Якщо приховати ці зміни, з призначенням та виплатою субсидій виникнуть проблеми.

Для кого передбачена субсидія

Пільгу можуть призначити одній людині із зареєстрованих у будинку чи квартирі, тобто за місцем її реєстрації, з урахуванням усіх зареєстрованих осіб.

Для нарахування субсидії враховують і доходи членів сім’ї із складу домогосподарства у разі, коли їхнє фактичне місце проживання відмінне від адреси домогосподарства.

Також, за рішенням органів соціального захисту населення, субсидію можуть призначити за фактичним місцем проживання особам, які орендують житло на підставі договору найму.

Субсидія також може призначатися одному із членів домогосподарства, які не зареєстровані в житловому приміщенні, але фактично проживають у ньому без укладеного договору оренди житла (якщо йдеться про внутрішньо переміщених осіб).

Водночас житлову субсидію не можуть призначати одночасно за зареєстрованим місцем проживання особи та за місцем її фактичного проживання.

Для призначення субсидій є одна важлива умова – витрати на житлово-комунальні послуги мають перевищувати в середньому 15% щомісячного сукупного доходу.

Куди звертатися для призначення субсидій

До 1 грудня 2022 року документи від громадян та призначення виплат продовжують приймати у органи соціального захисту населення.

З 1 грудня 2022 року звертатись за оформленням житлових субсидій та пільг слід до органів Пенсійного фонду України, які працюють за принципом екстериторіальності. Тобто, подавати заяви можна у будь-який сервісний центр Пенсійного фонду України, незалежно від місця проживання громадян.

Раніше ми писали про те, як оформити субсидію, якщо немає опалення або газу. Також ми розповідали, як безробітні в Україні можуть отримати субсидії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.