Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Субсидії і борги за аліментами: за яких умов не скасують виплати у 2023 році

Розповідаємо, що буде з держдопомогою, якщо субсидіант має борги за аліменти

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям розповіли, чи залежать виплати субсидій від наявності боргів за аліментами

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Домогосподарствам в Україні, до яких входять боржники зі сплати аліментів, можуть не призначити субсидію на оплату житлово-комунальних послуг, якщо наявна заборгованість перевищує термін у понад три місяці.

Про це повідомляє Пенсійний фонд України.

Втім, є й винятки. Так, боржник може оформити субсидію, якщо:

  • за рішенням суду заборгованість погашається частинами;
  • за рішенням суду боржник вважається безвісно відсутнім чи зниклим безвісти;
  • боржник має алко- або наркозалежність, що підтверджується медичною довідкою;
  • до боржника застосовують заходи забезпечення кримінального провадження у вигляді відсторонення від роботи (посади), домашнього арешту або тримання під вартою.

У Пенсійному фонді зазначають, що ці винятки передбачені пунктом 14 підпункту 7 Положенням про порядок призначення житлових субсидій, затвердженим постановою Кабміну від 21.10.1995 №848 "Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива" (зі змінами).

Нові правила виплати субсидій

З 1 лютого українці, які отримують субсидії, мають знімати гроші з рахунків та самостійно переказують їх комунальним підприємствам за спожиті послуги.

За словами заступниці керівника ГУ Пенсійного фонду в Житомирській області Світлани Антонюк, раніше пільгову оплату за водо-, теплокористування, електроенергію та інші житлово-комунальні послуги розподіляли відділення Ощадбанку та Укрпошти. Однак з 1 лютого ця можливість скасована.

Що стосується пенсіонерів, вони й далі, за бажанням, можуть отримувати субсидію через відділення Укрпошти у день виплати пенсії. Натомість українцям непенсійного віку треба визначатись, як вони хочуть отримувати субсидії:

  • або відкрити рахунок у банківській установі, і ці гроші будуть надходити туди;
  • або продовжувати отримувати житлові субсидії у відділеннях Укрпошти.

Раніше ми розповідали, чи варто оформлювати субсидію після купівлі нового житла. Також ми писали, кому можуть перерахувати субсидію посеред опалювального сезону.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.