Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Механізм виплат субсидій змінився – чого чекати українцям у 2023 році

В Пенсійному фонді роз'яснили, як отримати допомогу на оплату послуг ЖКГ

Фото: УНІАН, ЦКС. Колаж: Pro Гроші

Субсидії в Україні виплачуватимуть тільки готівкою

Фото: УНІАН, ЦКС. Колаж: Pro Гроші

В Україні з початку 2023 року виплата житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг відбуватиметься виключно у грошовій формі.

Про це повідомили у Пенсійному фонді України.

Як виплачуватимуть субсидії

Тим українцям, які до грудня 2022 року вже отримували відповідні пільги у готівковій формі, а також тим, які звернулися за наданням виплати, починаючи з грудня 2022 року, ПФУ перерахує кошти на їх рахунки, відкриті в уповноважених банках або для виплати через відділення АТ "Укрпошта". Це залежить від способу виплати, обраного одержувачем пільги.

Пенсіонерам, які до грудня 2022 року отримували пільги у грошовій безготівковій формі, виплату перерахують на їх пенсійні рахунки в уповноважених банках або через відділення АТ "Укрпошта", де людина одержує пенсію.

Громадянам, які до грудня 2022 року отримували пільги у грошовій безготівковій формі й не є пенсіонерами, кошти на виплату пільг перераховуються на їх поточні рахунки, відкриті Пенсійним фондом України в АТ "Ощадбанк". Про те, що такий рахунок був відкритий, ПФУ має повідомити отримувача субсидії окремо.

Як отримати субсидії

Щоб одержати кошти з рахунку, відкритого ПФУ, потрібно особисто звернутися до АТ "Ощадбанк" для укладення договору банківського рахунка.

Якщо ж пільговик бажає отримувати кошти на виплату пільг на рахунок, відкритий в іншому банку, або через відділення АТ "Укрпошта", він має звернутися із відповідною заявою до територіального органу Пенсійного фонду України в обраний спосіб:

  • особисто до будь-якого сервісного центру головного управління Пенсійного фонду України;
  • поштою;
  • через особистий кабінет на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України.

Яку субсидію отримують українці

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що в цьому опалювальному сезоні середній розмір субсидій для українців становитиме близько 1 800 гривень на місяць. Водночас він запевнив, що у бюджеті достатньо коштів, аби підтримати найбільш вразливі верстви населення.

"Люди продовжують звертатися за відповідною допомогою. На сьогодні субсидії від держави отримують майже 2,5 млн домогосподарств. Середній розмір субсидії прогнозовано складе близько 1 800 грн на місяць", – зазначив прем'єр-міністр.

Як відомо, розмір субсидій розраховують як різницю між вартістю житлово-комунальних послуг та обсягом обов’язкового платежу. Якщо ви знаєте дохід сім’ї, орієнтовний розмір субсидій можна розрахувати самостійно. При цьому потрібно пам'ятати, що житлова субсидія розраховується окремо на опалювальний і окремо на неопалювальний сезони.

Раніше ми писали про те, які доходи враховуються для призначення субсидії. Також ми пояснювали, на які послуги можна отримати субсидії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.