Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як українцям відмовляють у призначенні субсидій під час війни – що треба знати

Через воєнний стан в Україні змінилися правила оформлення допомоги на оплату комунальних послуг

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям можуть відмовити у призначенні субсидій

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям, яким відмовляють у призначенні субсидій, повинні обов'язково про це повідомити.

Як це відбувається – пояснили у Пенсійному фонді України.

Відповідно до норм законодавства, якщо орган ПФУ, який призначає житлову субсидію, ухвалив рішення про відмову в її призначенні, то він повинен повідомити про це заявника, який звертався за допомогою. Зробити це мають протягом трьох календарних днів з дня прийняття такого рішення.

При цьому поінформувати заявника потрібно в паперовій формі з врученням відповідного повідомлення під особистий підпис. У повідомленні повинна зазначатися інформація про причини відмови та про порядок оскарження прийнятого рішення.

Що змінилося через війну

У період дії воєнного стану орган Фонду може повідомити людину про таке рішення в телефонному режимі. Запис про це має бути зроблено в журналі реєстрації інформування заявників. Цей запис має містити інформацію про:

  • номер рішення про відмову;
  • номер телефону заявника;
  • прізвище, ім’я та по батькові заявника;
  • прізвище, ім’я та по батькові посадової особи, яка повідомила про ухвалене рішення;
  • дату та час телефонного дзвінка.

Куди звертатися, щоб оформити субсидії

Кожен, хто потребує підтримки вперше, має подати заяву та декларацію за встановленими формами одним із наступних способів:

  • до ЦНАПу або уповноважених осіб виконавчих органів територіальних громад;
  • з 1 грудня – також до сервісного центру Пенсійного фонду України, або через вебпортал чи мобільний додаток Пенсійного фонду України;
  • в електронній формі через Портал "Дія".

З 1 грудня функції призначення та виплати субсидій українцям передали Пенсійному Фонду. Відділення ПФУ працюють за екстериторіальним принципом, що робить процес звернень ще зручнішим, аналогічно тому, як це передбачено для звернень з пенсійних питань.

При цьому українцям нагадали, що з початку повномасштабного вторгнення РФ питання щодо призначення житлової субсидії на наступний період (з травня 2022 року по квітень 2023 року включно) можуть розглядатися без звернень громадян. Це стосується тих українців, які отримували субсидії в опалювальному сезоні 2021-2022 років.

Раніше ми розповідали, що деякі українці можуть не отримати субсидії. Також ми пояснювали, кому не скасують субсидію через борги.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.