Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Субсидії в Україні: після яких покупок українцям можуть відмовити у допомозі

Розповідаємо, які дороговартісні покупки впливають на призначення допомоги на оплату комунальних послуг

Фото: УНІАН, ЦКС. Колаж: Pro Гроші

Деяким укаїнцям можуть відмовити у призначення субсидій

Фото: УНІАН, ЦКС. Колаж: Pro Гроші

Деяких українців можуть позбавити права на отримання субсидії. Це стосується тих, хто зробив покупку на велику суму. Однак у деяких випадках все ж пільгу скасовано не буде.

Pro Гроші розповідають детальніше, коли українці можуть втратити субсидію.

У Пенсійному фонді відповіли на питання українців, які поцікавилися, чи вплине на призначення допомоги придбання мотоцикла вартістю 21 000 гривень.

Там роз'яснили, що придбання мотоцикла, вартість якого на дату набуття права власності не перевищує чотирьох розмірів мінімальної заробітної плати, не може вплинути на рішення відмовити у призначенні субсидій. У 2023 році ця сума повинна перевищувати 26 800 гривень.

Крім того, не враховуються транспортні засоби, які були самостійно зібрані, одержані безоплатно чи придбані на пільгових умовах через структурні підрозділи з питань соціального захисту населення. А також – транспортні засоби, придбані батьками-вихователями дитячих будинків сімейного типу.

Однак субсидія не призначається, якщо заявник має у власності:

  • транспортний засіб, який підлягає державній реєстрації та з року випуску якого минуло менш як 5 років (крім мопеда і причепа);
  • два і більше транспортних засобів, з року випуску яких минуло менше ніж 15 років (крім мопеда і причепа).

Що ще може вплинути на отримання субсидії

Українцям, які претендують на отримання житлової субсидії, потрібно знати, що вони можуть отримати відмову. Це станеться у тому випадку, якщо протягом 12 місяців перед призначенням житлової субсидії заявник здійснив операцію на суму, яка перевищила 50 000 грн, а саме:

  • купівлю земельної ділянки, квартири (будинку), іншого нерухомого майна, транспортного засобу (механізму), цінних паперів та інших фінансових інструментів, віртуальних активів, будівельних матеріалів, інших товарів довгострокового вжитку;
  • оплату (одноразову) будь-яких робіт або послуг (крім медичних, освітніх та житлово-комунальних послуг згідно із соціальною нормою житла);
  • платіж, за яким передбачено набуття майнових прав на нерухоме майно та/або транспортні засоби (механізми), крім об’єктів спадщини та дарування;
  • внески до статутного капіталу товариства, підприємства, організації;
  • благодійну діяльність (лише у вигляді сплати коштів);
  • надання поворотної/безповоротної фінансової допомоги, позики;
  • купівлю безготівкової або готівкової іноземної валюти, а також банківських металів.

Ще більше українців зможуть отримати субсидії

Як ми розповідали раніше, після останніх нововведень субсидії зможуть отримати ще більше українців. Зокрема, відтепер не будуть враховувати наявність автомобіля під час призначення допомоги прийомним і багатодітним сім’ям, сім’ям, в яких проживають троє та більше дітей.

Крім того, для ухвалення рішення про призначення субсидій більше не будуть враховувати доходи членів сім’ї, які виїхали за кордон і перебувають там понад 60 днів.

Тим, чиє житло опинилося в окупації чи в зоні активних бойових дій, нарахування субсидій та пільг на оплату комунальних послуг продовжили ще на рік.

Раніше ми писали про те, чи можуть вигнати з роботи та не випустити за кордон через борги за комунальні послуги. Також ми пояснювали, як правильно подати заяву на отримання субсидії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.