Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

На субсидію у 2023 році зможуть претендувати нові категорії українців – хто у списку

Уряд розширив перелік громадян, які мають право отримати допомогу на оплату житлово-комунальних послуг

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Субсидії в Україні призначають за новими правилами

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У 2023 році у порядок призначення субсидій внесли зміни. Тепер допомогу на оплату комунальних послуг зможуть отримати нові категорії українців.

Сайт Pro Гроші розповідає, хто може претендувати на субсидію вже цього року.

Відповідно до постанови Кабінету міністрів №340, право на призначення допомоги на оплату комуналки отримали такі категорії громадян:

  • військовополонені;
  • військові й працівники силових структур, які воюють.

Так, зміни стосуються тих категорій українців, у яких відсутні доходи. Якщо раніше це були люди, які перебували в місцях позбавлення або обмеження волі, то у 2023 році до цієї категорії додали тих, хто не менш як місяць перебував у полоні, і це підтверджується документами.

Крім того, якщо раніше під час призначення житлової субсидії до середньомісячного сукупного доходу не враховували доходи людей, які брали участь у проведенні АТО та ООС, то тепер цей пункт доповнили. Тепер не враховують доходи тих військовослужбовців та працівників силових структур, "які беруть (брали) безпосередню участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки й оборони, відсічі та стримування збройної агресії РФ".

Також уряд дозволив надавати відомості про людину, яка зареєстрована за певною адресою, але там не проживає. Однак допомогу можна отримати лише за одним з таких місць проживання людини:

  • зареєстрованим;
  • задекларованим;
  • фактичним.

Крім того, зміни стосуються і строку, який надається для виправлення помилки в заяві або декларації на час хвороби заявника. Його продовжили на час хвороби, але не довше ніж до дня закінчення опалювального або неопалювального сезону.

А ще українців зобов'язали протягом 30 календарних днів інформувати ПФУ, якщо член сім'ї перебував за кордоном більш як 60 днів в періоді, за який враховуються доходи.

Механізм отримання субсидій спростили

Кабінет міністрів влітку вирішив спростити порядок отримання допомоги на оплату комунальних послуг. Це допоможе зекономити час українців на збирання довідок та заповнення декларацій.

Відтепер в українців з'явилася можливість подати спрощену заяву з інформацією про членів домогосподарства, яким потрібно призначити субсидію, місце проживання та реквізити рахунку для отримання виплати. Після отримання такої заяви Пенсійний фонд самостійно збиратиме та оброблятиме необхідні дані для призначення виплат.

Раніше ми писали про те, який дохід потрібно мати для отримання субсидії. Також ми розповідали, хто не має права на субсидію.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.