Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Субсидії в Україні – хто не має права на допомогу від держави

З'ясовували, кому з українців відмовлять у нарахуванні субсидії на оплату комуналки під час воєнного стану

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Деякі українці не можуть отримувати грошову допомогу на оплату коммуналки

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Деяким громадянам в Україні стає дедалі складніше отримати житлову субсидію. Це пов’язано з цифровізацією, завдяки якій можна дізнатися про деякі фінансові операції.

Про це повідомили у Пенсійному фонді.

Там кажуть, що за результатами перевірок на основі державних реєстрів українці втрачають право на допомогу.

У відомстві уточнили, які зараз діють правила щодо отримання субсидій та хто може залишитися без виплат.

За даними моніторингу експертів, багато громадян отримує допомогу на оплату комуналки безпідставно. Близько 10% населення, яким надаються субсидії, насправді допомоги не потребують, зважаючи на доходи та витрати, виявлені під час посиленого державного контролю у питанні надання допомоги.

При цьому така кількість пільговиків обходиться державі у десятки мільярдів гривень щороку.

За яких умов позбавляють субсидії

У нашій країні залишитися без допомоги від держави на оплату комуналки можна за таких умов:

Наявна заборгованість за комунальні послуги

У разі, якщо людина не оплачує послуги, ЖЕКи разом з ОСББ передають інформацію до Управлінь соцзахисту населення щомісяця до 10 числа. При цьому борг не нараховують у разі наявності документального підтвердження про затримку заробітної плати чи пенсії, через що не було змоги вчасно зробити платіж. Якщо субсидію скасували, її можна поновити, погасивши борг чи уклавши договір на його реструктуризацію.

Зміна місця проживання

Субсидію встановлюють та розраховують її розмір для конкретно визначеної нерухомості.

Неточний розмір доходу

За результатом фінмоніторингу, фахівці виявляють розбіжності у вказаній інформації та реальних цифрах. Якщо людина здійснює дорогі покупки, має депозит у понад 50 тисяч гривень, площа квартири перевищує норму у 130 кв. м або площа будинку понад 230 кв. м — все це можуть дізнатися тепер дистанційно та позбавити допомоги недобросовісного громадянина.

Субсидія призначається, якщо витрати на комунальні послуги перевищують 15% середньомісячного сукупного доходу родини до завершення воєнного стану та протягом одного місяця після його скасування, додають у фонді.

Смерть громадянина

Виплати скасовують у разі смерті особи, якій надавалася допомога.

Хто ще зможе оформити субсидії

Як ми розповідали раніше, після останніх нововведень субсидії зможуть отримати ще більше українців. Зокрема, відтепер не будуть враховувати наявність автомобіля під час призначення допомоги прийомним і багатодітним сім’ям, сім’ям, в яких проживають троє та більше дітей.

Крім того, для ухвалення рішення про призначення субсидій більше не будуть враховувати доходи членів сім’ї, які виїхали за кордон і перебувають там понад 60 днів.

Тим, чиє житло опинилося в окупації чи в зоні активних бойових дій, нарахування субсидій та пільг на оплату комунальних послуг продовжили ще на рік.

Раніше ми писали про те, що субсидії може оформити ще одна категорія українців. Також ми розповідали, що субсидії на газ призначатимуть по-новому.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.