Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ще одна категорія українців може отримати субсидії – кого стосується

Допомогу на оплату комунальних послуг зможуть отримати більше українських родин

Фото: УНІАН, ЦКС. Колаж: Pro Гроші

Субсидії зможуть оформити більше сімей

Фото: УНІАН, ЦКС. Колаж: Pro Гроші

Право на отримання субсидії мають українські сім'ї, в яких проживають прийомні діти. При цьому існує вимога щодо середньомісячного доходу на одного члена родини. Від цього залежить, яку саме пільгу отримає така сім'я.

Про це повідомили у Пенсійному фонді України.

Коли можна отримати 50% знижки на оплату комуналки

Якщо середньомісячний дохід сім’ї в розрахунку на одну особу не перевищує 3 760 гривень (величина доходу, яка дає право на податкову соціальну пільгу), тоді такій родині можуть надати пільгу у розмірі 50% для оплати комунальних послуг.

Знижку 50% можна використати на такі послуги:

  • на оплату житла в межах норм, передбачених законодавством (21 кв. метр загальної площі житла на кожного члена сім’ї, який постійно проживає в жилому приміщенні (в т.ч. прийомну дитину), та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю);
  • на користування комунальними послугами (газопостачання, електропостачання та інші послуги) та на вартість скрапленого балонного газу для побутових потреб (в межах норм та соціальних нормативів, визначених Кабінетом міністрів України);
  • на вартість палива (у разі якщо відповідні будинки не мають центрального опалення).

Коли можуть призначити субсидію

Якщо середньомісячний дохід сім’ї в розрахунку на одну особу перевищує 3 760 гривень – родина має право звернутися за призначенням житлової субсидії.

Потрібно також пам'ятати, що при призначенні житлової субсидії до складу прийомної сім’ї включають дітей, які не зареєстровані в будинку чи квартирі, але фактично там проживають. На них також розраховують соціальні норми житла та соціальні нормативи житлово-комунального обслуговування. При цьому доходи таких дітей (якщо вони є) в сукупний дохід домогосподарства для призначення субсидії не враховують.

Щоб отримати житлову субсидію, до органу ПФУ повинен звернутися один з батьків-вихователів прийомної сім’ї, в якій не менше ніж рік проживають троє або більше дітей.

Варто пам'ятати, що за такими ж правилами субсидія надається дитячим будинкам сімейного типу та сім’ям (крім багатодітних сімей), в яких не менш як рік проживають троє і більше дітей, враховуючи тих, над якими встановлено опіку чи піклування.

Як змінилися правила призначення субсидій

Уряд спростив процедуру призначення субсидії, після чого українцям не доведеться збирати численні довідки, щоб отримати пільгу. Буде достатньо лише подати спрощену заяву на отримання субсидій. Зробити це можна через "Дію", сайт або додаток Пенсійного фонду.

Крім того, 25 липня ухвалили ще одне важливе нововведення. Тепер буде відбуватися автоматичний обмін інформацією між Пенсійним фондом та Державною міграційною службою. В уряді кажуть, що це зробить соціальну підтримку тим, хто її потребує, ще більш адресною та доступною.

Раніше ми писали про те, що таке обов'язковий відсоток платежу для призначення субсидій та як його розрахувати. Також ми розповідали про три нововведення в призначенні субсидій.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.