Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Субсидії в Україні: чи нададуть допомогу, якщо отримати дохід у 100 тисяч гривень

У Пенсійному фонді пояснили, як вплине продаж майна на суму понад 100 тисяч гривень при призначенні субсидії на опалювальний сезон 2023-2024 років

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У ПФУ пояснили, як доходи впливають на призначення субсидії

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

З настанням опалювального сезону деякі громадяни України можуть отримати субсидії на оплату житлово-комунальних послуг. З жовтня 2023 року домогосподарства, які планують отримати пільгу, мають проінформувати Пенсійний фонд про доходи, які були отримані у І-ІІ кварталах року.

Про це повідомляє пресслужба держструктури.

Там пояснили, що якщо домогосподарство планує зараз продати майно та виручити за нього 100 тисяч гривень, то ці отримані доходи будуть враховані пізніше.

"Доходи за листопад-грудень 2023-го року будуть враховані під час призначення житлової субсидії у травні 2024 року", — зазначили у ПФУ.

Українцям також нагадали, про обов'язок громадян, які вже отримали житлову субсидію, впродовж 30 календарних днів сповістити орган Пенсійного фонду, що у них виникли обставини, які можуть повпливати на надання субсидії.

Мова про те що якщо, наприклад громадянин, або хтось з його сім'ї отримав одноразовий дохід, розмір якого 25-кратний розмір прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб. Станом на зараз ця сума становить 67 100 гривень.

При цьому не враховується:отримання цільової благодійної допомоги, яка потрібна для:

  • здобуття освіти;
  • отримання медичних послуг:
  • подолання наслідків стихійного лиха, аварій, епідемій та епізоотій загальнодержавного або місцевого характеру, екологічних, техногенних та інших катастроф у місцевостях, оголошених зонами надзвичайної екологічної ситуації;
  • страхових виплат на медичну та соціальну допомогу; спадщини у вигляді нерухомого майна або основної його частини;
  • гранту або стипендії на навчання.

У чому різниця між субсидіями та пільгами

Спільним у цих виплатах є те, що українці використовують їх для:

  • оплати житлово-комунальних послуг;
  • придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

Але важливо розуміти, що пільга на житлово-комунальні послуги — це перевага, яку отримують лише деякі категорії населення. Наприклад:

  • ветерани війни;
  • члени сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, Захисників та Захисниць України;
  • постраждалі від аварії на Чорнобильській АЕС;
  • діти війни;
  • багатодітні сім’ї та інші.

Тоді як субсидія — це допомога від держави тим сім’ям, яким важко самотужки у повному обсязі платити за спожиті комунальні послуги. Такою допомогою користуються родини з низькими доходами, а призначають субсидії після вивчення майнового стану домогосподарства.

Коли нараховують субсидії

Нарахування субсидії відбувається:

  • на неопалювальний сезон – з 1 травня по 30 вересня;
  • на опалювальний сезон – з 1 жовтня по 30 квітня.

Коли розпочнеться опалювальний сезон 2023/2024

Практично усі українські міста вже підготували свою інфраструктуру до майбутнього осінньо-зимового періоду. Щодо, власне, старту опалювального сезону у 2023 році, то українцям доведеться ще трохи зачекати. Так, у Нафтогазі розраховують, що він розпочнеться наприкінці жовтня або на початку листопада.

Зауважимо, що остаточне рішення про старт опалювального сезону приймає влада на місцях. Традиційно це відбувається тоді, коли середньодобова температура впродовж трьох днів поспіль не перевищує позначку у +8 градусів.

Раніше ми пояснювали, хто отримає тепло першим. А ще ми розповідали, як можна самостійно розрахувати розмір субсидії. Більше про субсидії в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.