Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деякі українці автоматично отримають субсидії на зимовий період: кому точно виплатять допомогу

Певним категоріям громадян не потрібно повторно звертатися за призначенням субсидії на новий опалювальний сезон

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Певним категоріям українців можуть автоматично призначити виплати

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Зазвичай житлова субсидія на оплату житлово-комунальних послуг призначається з місяця звернення за її призначенням, однак для деяких громадян на опалювальний період 2023-2024 років розрахунок субсидії буде проведено в автоматичному режимі.

Про це повідомляє пресслужба Пенсійного фонду України.

Як призначатимуть субсидію на новий опалювальний сезон

Житлова субсидія на оплату комунальних послуг нараховується таким чином:

  • на неопалювальний сезон – з 1 травня по 30 вересня;
  • на опалювальний сезон – з 1 жовтня по 30 квітня.

На новий опалювальний сезон субсидію розраховуватимуть автоматично громадянам, яким було призначено допомогу на неопалювальний період 2023 року, та тим українцям, яким у літній період було призначено нульову субсидію. Це означає, що таким громадянам не потрібно додатково звертатися за допомогою.

Для розрахунку розміру субсидії з жовтня поточного року враховуватимуться доходи домогосподарства за І та ІІ квартали 2023 року, а доходи у вигляді пенсії – за серпень цього року.

"Також для призначення житлової субсидії на тверде та рідке пічне побутове паливо, заява та декларація подаються до кінця календарного року", – зазначили у ПФУ.

Чому українцям можуть відмовити у призначенні субсидії

Для того, аби громадянам відмовили у призначенні допомоги, існує багато підстав. Зокрема залишитися без субсидії можна, якщо:

  • загальна площа квартири перевищує 130 кв. м та 230 кв. м у будинках;
  • член сім’ї за рік до призначення субсидії здійснив операцію на суму понад 50 тис. грн;
  • особа має на депозитному банківському рахунку (рахунках) кошти в сумі, що перевищують 100 тис. грн, або облігації внутрішньої державної позики на загальну суму понад 100 тис. грн;
  • особа володіє транспортним засобом, який випустили не менш ніж п'ять років тому і/або більше ніж один транспортний засіб, із року випуску якого минуло менше ніж 15 років (крім мопеда й причепа);
  • у складі сім’ї є повнолітні, які не працюють (та які не мають статусу безробітного), або чий середньомісячний дохід менший за мінімалку, чи особи, які не сплачують ЄСВ протягом трьох місяців.

Якщо на момент звернення за допомогою існуватиме хоча б одна з вищеперерахованих підстав, то субсидію не призначать.

Раніше ми розповідали, які доходи не впливають на виплату субсидії. Також ми писали, як можна самостійно розрахувати розмір субсидії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.