Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Субсидії стануть доступнішими? Які повноваження отримав Пенсійний фонд

У Кабінеті Міністрів дещо розиширили повноваження Пенсійного фонду, аби українцям було легше оформлювати житлові субсидії

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Уряд спростив оформлення житлових субсидій

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям навіть під час війни продовжують нараховувати усі соціальні виплати. Також уряд постійно працює над тим, аби збільшити доступність громадян до грошового забезпечення. Наприклад, нещодавно Кабмін змінив порядок надання житлових субсидій.

Про це повідомив представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук.

Що змінилося

За інформацією Мельничука, Пенсійний фонд отримав повноваження призначати житлові субсидії громадянам на основі декларацій, які містять інформацію про адресу місця проживання.

Тепер процедура оформлення субсидії стане простішою, оскільки зникнуть бюрократичні бар'єри, які заважали громадянам розраховувати на державну допомогу.

Серед ключових змін – Пенсійний фонд тепер відповідає за ідентифікацію адрес домогосподарств, яким надаються житлові субсидії. Раніше ці повноваження виконували постачальники або виконавці комунальних послуг.

Також була відкоригована логіка, за якою відбувається ідентифікація переліку доступних житлово-комунальних послуг за адресою домогосподарства.

Ще Кабінет міністрів дозволив розглядати спрощену заяву на призначення субсидії ще плюс десять робочих днів, якщо з'явилися підстави для додаткової перевірки.

На які послуги надаються субсидії

Тут не відбулося ніяких змін, тому громадяни, можуть оформити житлову субсидію на:

  • витрати на оплату абонентського обслуговування за комунальними послугами;
  • поводження з побутовими відходами;
  • управління багатоквартирним будинком;
  • постачання та розподіл природного газу;
  • централізоване водовідведення;
  • централізоване водопостачання;
  • постачання та розподіл електроенергії;
  • постачання теплової енергії;
  • постачання гарячої води.

До слова, станом на зараз субсидіями користуються майже 1,3 мільйона українських родин. У жовтні середній розмір наданих субсидій становив приблизно 760 гривень на сім’ю.

Субсидії безробітним

Через війну багато громадян втратили постійну роботу, тому їм особливо важко сплачувати рахунки за комунальні послуги, адже вони залишилися без стабільного доходу. Але українці, які наразі перебувають без роботи, теж можуть розраховувати на житлові субсидії. Але для цього потрібно виконати одну умову: зареєструватися у центрі зайнятості.

"Якщо громадянин протягом періоду, за який під час призначення житлової субсидії враховуються доходи, не менш як місяць був зареєстрований у Державній службі зайнятості як безробітний, житлову субсидію на домогосподарство буде призначено", — пояснили у Пенсійному фонді.

За словами заступник міністра соціальної політики України Віталія Музиченко, безробітним українцям надають субсидію з урахуванням розміру допомоги по безробіттю, яку їм виплачували у попередні місяці

Раніше ми писали, які соціальні виплати передбачені для українців у листопаді. Також ми пояснювали, скільки електроенергії можна витрачати, щоби не втратити субсидію.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.