Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Безробітним українцям буде легше платити за комуналку взимку — що їм потрібно зробити

Пояснюємо, як українцям, які опинилися без роботи, можна менше сплачувати за спожиті комунальні послуги

Фото: Unsplash

Безробітним українцям дозволили оформлювати субсидії

Фото: Unsplash

З настанням опалювального сезону деяких громадян держава забезпечує субсидіями на оплату житлово-комунальних послуг. Оформити таку допомогу можуть навіть українці без стабільного доходу.

Про це повідомили у пресслужбі Пенсійного фонду України.

Зазначається, що для цього громадянам потрібно пройти реєстрацію у центрі зайнятості.

"Якщо громадянин протягом періоду, за який під час призначення житлової субсидії враховуються доходи, не менш як місяць був зареєстрований у Державній службі зайнятості як безробітний, житлову субсидію на домогосподарство буде призначено", — йдеться у повідомленні.

Водночас, як пояснив заступник міністра соціальної політики України Віталій Музиченко, безробітним українцям надають субсидію з урахуванням розміру допомоги по безробіттю, яку їм виплачували у попередні місяці.

Тобто після звільнення з роботи та у випадку, якщо не вдається знайти нового роботодавця, українцям варто одразу відвідати центр зайнятості та стати на облік. Після цього громадянин отримає змогу претендувати на оформлення субсидії.

Чи надають субсидію переселенцям

У вимушених переселенців також є право отримати субсидію, навіть якщо у них відсутня реєстрація, але вони фактично винаймають житло без договору оренди.

Щоби субсидію призначили, варто оформити заявку в електронному вигляді, а також додати документи, які підтверджують проживання за фактичною адресою домогосподарства.

Також потрібно буде надати довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

В Україні збільшать виплати безробітним

Тепер громадянам без роботи держава щомісяця виплачуватиме по 1,5 тисячі гривень, замість однієї тисячі. Оновлені виплати отримуватимуть:

  • молоді люди, які закінчили або припинили навчання у закладах освіти, а також ті, хто звільнився зі строкової військової або альтернативної служби та потребує допомоги у працевлаштуванні на перше робоче місце;
  • одинокі матері (батьки), які доглядають за дитиною з інвалідністю, батьки-одинаки, названі батьки, батьки-вихователі у дитбудинках сімейного типу, усиновителі, опікуни, піклувальники дітей з інвалідністю підгрупи А;
  • застраховані громадяни, у яких є страховий менш ніж сім місяців та яких звільнили з останнього місця роботи через припинення трудового договору тощо в рік перед тим, як були визнані безробітними.

Хто автоматично отримує субсидію

Це правило стосується українців, які користувалися нульовою субсидією або раніше вже мали субсидію. Таким громадянам не потрібно знову звертатися за перепризначенням.

"На опалювальний період 2023 – 2024 років розрахунок житлової субсидії буде проведено в автоматичному режимі (без звернення громадян) для всіх, кому призначено житлову субсидію на неопалювальний період 2023 року, та тим, у кого розмір субсидії склав 0,00 гривень", – підкреслили у ПФУ.

Користуватися субсидіями у неопалювальному сезоні теж дозволяється. Так, з 1 жовтня по 30 квітня відбувається розрахунок субсидії на опалювальний сезон, а з 1 травня по 30 вересня — на неопалювальний період.

Раніше ми пояснювали, з яких причин в Україні масово скасовували субсидії. Також ми розповідали, як дізнатися онлайн, призначили субсидію чи ні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.