Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Субсидії для переселенців: про що варто знати ВПО

Розповідаємо, як внутрішньо переміщеним особам оформити субсидію, та які документи для цього потрібно мати

Фото: УНІАН

Як оформити субсидію ВПО без договору оренди

Фото: УНІАН

В жовтні відбувається призначення субсидій на опалювальний період, їх перераховують та надають громадянам, які цього потребують. Внутрішньо переміщені особи також мають заново подати документи для призначення допомоги.

Як отримати субсидію ВПО, розповідає редакція Pro Гроші.

Навіть якщо переселенці не мають договору на оренду житла, вони можуть розраховувати на отримання субсидії. Для цього потрібно надати додатковий документ – довідку ВПО про реєстрацію за новою адресою проживання. Якщо договір оренди все-таки є, його теж варто додати до стандартного пакета документів.

Перелік необхідних паперів містить:

  • декларацію про доходи та витрати (саме в цьому документі вказується, скільки людей проживає);
  • заяву на отримання субсидії;
  • паспорт;
  • реєстраційний номер платника податків;
  • довідку про статус ВПО.

Субсидію можна оформити офлайн – звернувшись до сервісного центру Пенсійного фонду, місцеву раду або ЦНАП. Онлайн таку можливість надають:

  • портал "Дія";
  • портал Пенсійного фонду;
  • мобільний застосунок ПФУ.

Особливістю у призначенні субсидії для ВПО є те, що під час розрахунку її розміру не враховуються кошти, отримані від благодійних організацій, гранти на навчання, а також допомога від держави на проживання.

Чи можуть ВПО не платити за комуналку

Для того, щоб не отримувати платіжки за комунальні послуги в помешканні, в якому громадяни не проживають, споживачі повинні написати заяву та подати до відповідного підприємства копію довідки про статус ВПО. У випадку, якщо у квартирі проживають інші родичі, їм будуть нараховувати комунальні послуги, доки вони не підтвердять, що на цей час там не перебувають.

Інколи комунальні підприємства ігнорують заборону на нарахування пені та штрафів за комунальні послуги під час дії воєнного стану. Якщо трапиться такий випадок, споживач може написати скаргу, адже, відповідно до Постанови КМУ "Деякі питання оплати житлово-комунальних послуг у період воєнного стану" №206 від 5 березня 2022 року, забороняється нарахування та стягнення:

  • неустойки (штрафів, пені);
  • інфляційних нарахувань;
  • відсотків річних, нарахованих на заборгованість, утворену за несвоєчасне та (або) неповне внесення населенням плати за житлово-комунальні послуги.

Раніше ми писали, чому десятки тисяч ВПО залишилися без фінансової допомоги, а також чи позбавлять громадян з таким статусом допомоги при відкритті ФОП.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.