Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Скасують чи ні? Що буде з субсидією сім'ї, якщо чоловік і дружина живуть окремо

Розповідаємо, чи враховують дохід членів сімей, які живуть окремо, для нарахування субсидій

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Чи враховуватимуть доходи сім'ї, яка живе окремо, для нарахування субсидії

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці отримують житлові субсидії з врахуванням кількості зареєстрованих у житловому приміщенні людей. Виплати розраховуються на всіх членів родини, але якщо хтось із сім'ї, яка претендує на отримання субсидії, проживає окремо, то доходи людини все одно врахують для визначення суми держдопомоги.

Про це повідомили у Пенсійному фонді.

В установі пояснили, що в Україні доходи подружжя обов'язково враховуються під час призначення субсидії. Винятком може бути ситуація, коли чоловіку і дружині більш як 60 років і живуть вони у сільській місцевості або у селищах міського типу. Про це зазначено у пункті 24 Положення про порядок призначення житлових субсидій.

"Під час призначення житлової субсидії враховуються доходи членів сім’ї домогосподарства, зокрема, коли їхнє зареєстроване (фактичне) місце проживання не збігається з адресою домогосподарства", — зазначили у ПФУ.

До того ж у статті 3 Сімейного кодексу йдеться про те, що подружжя вважається сім’єю навіть тоді, коли дружина та чоловік у зв’язку з навчанням, роботою, лікуванням, необхідністю догляду за батьками, дітьми та з інших поважних причин не проживають разом.

Зазначимо, що за інформацією прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля, станом на зараз житлову субсидію отримують 2,3 млн сімей.

Чи можуть українці самостійно розрахувати розмір субсидії

Так, але пам'ятайте, що для кожного домогосподарства такий платіж визначається індивідуально і залежить від кількості людей та сукупності доходів.

Як проводити розрахунок:

  • Спочатку порахуйте сукупний місячний дохід сім'ї.
  • Потім суму діліть на кількість людей.
  • Значення, що вийшло, діліть на розмір прожиткового мінімуму – 2 589 грн.
  • Те, що вийшло в результаті ділення, ділите ще на 2 і множите на 15%.
  • Число, що вийшло, множите на 0,01 і ще раз множите на сукупний місячний дохід.

Таким чином ви дізнаєтеся про суму платежу, яку домогосподарство може платити самостійно. Якщо це число менше від того, яке вийшло за соціальними нормами споживання, то вам належить субсидія.

Як оформити субсидію

З 1 грудня 2022 року для оформлення субсидій потрібно звертатися у ЦНАПи або до уповноваженого представника місцевої влади. Крім того, оформити державну допомогу можна через:

  • "Дію";
  • сервісний центр Пенсійного фонду;
  • вебпортал ПФУ;
  • мобільний застосунок Пенсійного фонду.

Раніше ми розповідали, чи зміняться тарифи на комуналку після опалювального сезону. Також ми писали, чи призначать домогосподарству субсидію, якщо один із представників має борги за аліментами.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.