Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Сходи, коридори та підвал: хто має платити за опалення під'їзду

Вартість опалення місць загального користування залежить від кількості поверхів у будинку

Фото: pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Хто має платити за опалення місць загального користування

Фото: pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У багатоквартирних будинках місцями загального користування є сходові клітини, ліфтові шахти, коридори, горища, підвали, комори та інші технічні приміщення.

Про це повідомляє видання На пенсії.

Мешканець Одеси запитує, як розраховується обсяг споживання тепла у місцях загального користування у багатоквартирних будинках.

Як розраховують вартість опалення

Обсяг тепла, що припадає на місця загального користування, може бути розрахований трьома способами:

  • за показниками загальнобудинкового лічильника;
  • розрахунковим методом за нормою споживання теплової енергії;
  • виходячи з даних, зафіксованих у проєктній документації будівлі або за результатами енергетичного аудиту.

За відсутності даних про площу місць загального користування, обсяг теплової енергії розраховується спрощено як частка від обсягу споживання тепла усім будинком:

  • для 1-5 поверхової будівлі – 25%;
  • для 6-10 поверхової будівлі – 20%;
  • для будівлі, яка вища за 10 поверхів – 15%;
  • для будівель комбінованої поверховості – відсоток, який визначається як середнє арифметичне значення вищезгаданих відсотків, залежно від поверховості частин будівлі.

У випадку, якщо у когось із сусідів наявне індивідуальне опалення, то обсяг теплової енергії додатково коригується із застосуванням коефіцієнта, який враховує площу таких приміщень. Крім того, за стояки у квартирі також нараховується оплата.

За словами експертів, усі формули, за якими проводяться розрахунки, наведено у "Методиці розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг".

Водночас будь-який споживач має право звернутися до постачальника послуги з проханням надати обґрунтований розрахунок суми платежу – і за опалення особистих квадратних метрів, і за опалення місць загального користування.

Як заощадити тепло в будинку чи квартирі

  1. Слід встановити тепловий лічильник – цей прилад дозволить сплачувати лише за ту кількість тепла, яке ви дійсно споживаєте (а не за той обсяг, який вам можуть "намалювати" у платіжці). На жаль, не в усіх квартирах можна встановити такі індивідуальні прилади обліку. Точно відомо, що такої можливості немає в "хрущовках" через специфічну систему подання тепла.
  2. Придбайте термостатичний вентиль. У цьому випадку обов'язково батареї мають відповідати розміру кімнати. На кожному радіаторі слід встановити такий вентиль, що дозволить регулювати обсяг тепла, яке подається до конкретної кімнати (дуже зручне рішення, яке широко використовують за кордоном).
  • Спеціалісти наполягають, що газовий котел, колонку або бойлер треба міняти кожні 15 – 20 років. Причина в тому, що з часом дані прилади втрачають ефективність, починають споживати значно більше блакитного палива, аніж потрібно для підігріву води.

Також експерти наголошують на тому, що значно скоротити витрати на опалення допоможе й система рекуперації тепла на вентиляції, утеплення вікон (або їхня повна заміна), килими на підлогах.

Сайт Pro Гроші розповідав, чому українцям, які оплачують комуналку, нараховують некоректні платіжки. Також ми пояснювали, коли можуть зробити перерахунок комунальних послуг.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.