Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Що буде з тарифами на газ взимку: українцям озвучили остаточну відповідь

В Україні триває активна підготовка до опалювального сезону, тим часом громадян попередили про те, якими будуть тарифи на газ взимку

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Тарифи на газ для українців взиму залишаться без змін

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Попередній опалювальний сезон був для українців дуже складним, адже росіяни пошкодили енергетичну систему країни, що призвело до масових відключень світла. Через війну влада вирішила удвічі збільшити тарифи на електроенергію, щоб отримати додаткове фінансування для відновлення пошкоджених енергооб'єктів. Тим часом громадян хвилює питання щодо інших комунальних тарифів, зокрема на газ.

Редакція сайту Pro Гроші розповість, чи варто українцям очікувати змін взимку.

Що буде з тарифами на газ до кінця зими

У новому опалювальному сезоні кардинальних змін у тарифі на газ українцям очікувати не варто. Як і минулого, 2022 року, більшість споживачів платитиме за один кубометр газу 7,96 гривні.

Як пояснив раніше очільник Нафтогазу Олексій Чернишов, опалювальний сезон 2023/2024 не буде легким через війну, однак Україна підготувалася до будь-якого розвитку подій.

"Ми впевнені, що ворог має на меті позбавити українців простих доступних сервісів, послуг. Зокрема, комунальних, такі як тепло та електроенергія. Тому енергетична інфраструктура України готується відповідним чином. Є відповіді на такі сценарії, готуємо відповідні контрзаходи, як на них реагувати", — зазначив він.

Чернишов також зауважив, що уряд продовжив дію покладання спеціальних обов'язків. Це означає, що газ для підприємств теплокомуненерго поставлятиметься за ціною 7,42 грн за кубометр.

Скільки за газ платять українці зараз

Побутові споживачі, які користуються послугами не Нафтогазу, а інших постачальників, купують блакитне паливо за різними цінами. Наприклад, у вересні на газовому ринку є 12 компаній, які готові постачати українцям газ. Нещодавно вони оприлюднили свої тарифи, тож відомо, що ціни коливаються від 7,7 до 9,99 гривні за кубометр.

Зазначимо, що Нафтогаз станом на зараз обслуговує 98% населення України. Тож майже 12 мільйонів домогосподарств купуватимуть газ за ціною 7,96 гривні.

Чи вистачить українцям газу на опалювальний сезон

На новий опалювальний сезон, як свідчать дані Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), Україна запланувала накопичити близько 15 мільярдів кубометрів газу. На кінець літа у наших підземних сховищах вже було 10,5 мільярда кубометрів.

Водночас до повномасштабної війни потреби України у блакитному паливі сягали 28 мільярдів кубометрів газу щорічно. З них близько 20 мільярдів ми імпортували, а решту державні та приватні компанії видобували самостійно в Україні.

Та вже у 2022 році споживання палива зменшилося. Тоді Україна відібрала з підземних газових сховищ 5,572 млрд кубометрів газу. При цьому загалом було накопичено 15 млрд кубометрів.

Раніше ми пояснювали, як і чому деякі українці удвічі переплачують за світло. Також ми розповідали, скільки потрібно зберігати квитанції за комуналку та навіщо.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.