Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Що буде з субсидіями влітку – яких виплат чекати українцям і кому їх призначать

Більшості українцям призначать субсидію на неопалювальний сезон автоматично, також планують збільшити розмір допомоги через підвищення тарифів

Фото: УНІАН, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

Українцям влітку по-новому будуть нараховувати субсидії

Фото: УНІАН, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

В Україні триває неопалювальний сезон, тож громадяни отримують субсидії іншого розміру, зважаючи на комунальні тарифи. Влітку сума виплат буде більшою, оскільки влада переглянула тарифи за електроенергію і хоче змінити плату за водопостачання.

Сайт Pro Гроші розповідає, що буде з субсидіями влітку та до чого готуватися українцям.

Розмір субсидій в літній період

Взимку, коли доводиться витрачати чимало коштів на оплату опалення, середній розмір державної допомоги становить 1 500-1 800 грн. Але влітку опалення відсутнє, що значно впливає на суму виплат. В середньому сім’ям нараховують 350-400 грн.

Але передбачаються зміни у розмірі цільової підтримки. Перша заступниця міністерки соціальної політики Дарія Марчак під час загальнонаціонального телемарафону зазначила, що субсидії збільшать, враховуючи підвищення тарифів на електроенергію.

"Програма субсидій та пільг на житлово-комунальні послуги працює таким чином, що тим громадянам, які вже отримують субсидії, фактично нічого не треба буде робити, тому що субсидії для них підвищаться автоматично",– наголосила Марчак.

Нагадаємо, з 1 червня вартість електроенергії для побутових споживачів становить 2,64 грн за кВт/год. Також в середині місяця хочуть переглянути тарифи на водопостачання і водовідведення, втім ціни встановлюватимуть обласні водоканали.

Що змінилося в одержанні та призначенні субсидій

  • Українці, які щонайменше місяць перебували у полоні та можуть підтвердити це відповідними документами, можуть розраховувати на призначення субсидії.
  • Якщо зареєстроване чи фактичне місце проживання не сходиться з адресою домогосподарства, то при на призначення субсидії не впливатимуть доходи осіб, які знаходяться у полоні чи вважаються зниклими безвісти.
  • Житлову субсидію можуть призначити тільки за однією адресою – фактичним, задекларованим або зареєстрованим місцем проживання особи.
  • Для осіб, які залишилися без газу через збройну агресію Росії та змушені використовувати побутові електроприлади для обігріву оселі, застосовують соціальні нормативи на послугу з постачання та розподілу електричної енергії для індивідуального опалення.
  • Збільшився строк для виправлення помилок в декларації – тепер його можна продовжити на час хвороби.
  • Протягом 30 календарних днів треба повідомити про особу зі складу домогосподарства, яка перебувала за кордоном сукупно більш як 60 днів (мова про період, за який враховують доходи).

Зауважимо, в разі змін у сімейному стані чи інших питаннях, що впливають на призначення субсидії, потрібно впродовж 30 днів проінформувати Пенсійний фонд України.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що українцям розповіли, як і чому незабаром зміняться пенсії. Також ми повідомляли, як українцям самостійно розрахувати суму допомоги на оплату житлово-комунальних послуг.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.