Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Субсидії влітку 2023: як українцям самостійно розрахувати суму допомоги

Аби субсидію призначили, плата за комуналку для сім’ї повинна бути більшою, ніж індивідуально визначений обов’язковий платіж

Фото: Unsplash, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Я самостійно вирахувати, яку субсидію будете отримувати

Фото: Unsplash, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Питаннями призначення та розрахунку розмірів субсидій займається Пенсійний фонд. Але українці можуть самостійно визначити, скільки отримуватимуть від держави на оплату житлово-комунальних послуг. Для цього треба знати кілька змінних і формулу розрахунку.

Про це розповіли в Міністерстві соціальної політики.

Спрощено розмір субсидії пояснюють як різницю між вартістю комуналки відповідно до соціальних норм і обов’язковим платежем, який мають сплачувати українці. Тож спершу треба дізнатися другий показник, а потім відняти його від загальної суми за житлово-комунальні послуги. Різниця й буде субсидією.

Державна допомога не є фіксованою, а визначається індивідуально для кожної родини. При цьому враховують лише два чинники – склад сім'ї та середньомісячний сукупний доход. Знаючи точно ці показники, можна самостійно дізнатися свою субсидію. Тож алгоритм розрахунку такий:

  • визначте середній сукупний дохід домогосподарства за місяць;
  • поділіть на кількість людей в родині;
  • знайдіть співвідношення суми до прожиткового мінімуму (станом на 1 січня);
  • поділіть отриманий показник на 2;
  • помножте на 15%;
  • переведіть у гривню, помноживши на середньомісячний сукупний дохід;
  • відніміть суму від вартості комуналки.

Для наочності візьмемо сім’ю з батька, матері та дитини. Дорослі працюють та отримують по 7 500 грн заробітної плати. Отже, сукупний дохід на місяць становитиме 15 000 грн. Дохід на одного члена родини – 5 000 грн (15 000 поділити на 3). Тепер знайдемо співвідношення: прожитковий мінімум на 1 січня 2023 року дорівнює 2 589 грн. Тож поділивши 5 000 на 2 589, матимемо 1,93.

Знову поділимо показник на 2 та отримаємо 0,96. Наступний крок – визначити відсоток обов’язкової плати: 0,96 * 15% = 14%. У такому випадку платіж, який потрібно сплачувати родині, складе: 15 000 * 0,14 = 2 100 грн.

Виходить, якщо вартість послуг ЖКГ більша за 2 100 грн, то різницю покриватиме держава. Нагадаємо, що субсидію призначають лише тим сім’ям, які витрачають на комуналку більш як 15% доходів.

Коли субсидію, виплачену надміру, треба повернути

Трапляється, що розмір допомоги розрахували неправильно, що призвело до надміру виплаченої субсидії. І хоч сума вважається безповоротною адресною соціальною допомогою українцям, але існує два випадки, коли її треба повернути. Причини такі:

  • споживач вказав недостовірну інформацію в декларації чи заяві на призначення підтримки, що призвело до помилки в розрахунках (розмір субсидії має перевищувати 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – 170 грн);
  • людина не повідомила впродовж 30 днів про зміни, що впливають на право отримання субсидії, наприклад, про оновлення складу родини чи переїзд.

Зауважимо, уповноважений орган може утримувати надмірно виплачену суму та щомісяця нараховувати менше коштів. Але поточні виплати не можуть бути зменшені більш як на 20%.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що буде з субсидіями у червні та розповідав, кому призначать, а хто може втратити виплати. Також ми повідомляли, що в Україні запрацювали нові правила призначення субсидій.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.