Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Чекати на миттєве підвищення? Українцям розповіли, як і чому незабаром зміняться пенсії

У Верховній Раді розповіли подробиці про впровадження накопичувальної пенсійної системи та як це буде працювати

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Накопичувальну пенсійну систему в Україні впроваджуватимуть поступово

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Накопичувальна система пенсійного забезпечення в Україні буде впроваджуватися поступово. Початкова стадія реформи передбачає, що для українців продовжить діяти змішана система.

Про це в етері телемарафону розповів народний депутат Юрій Камельчук.

"Пенсійна система буде змішаною на початку, тобто, певний час діятиме перехідний період", — зазначив він.

Камельчук пояснив, що систему накопичувальних пенсій потрібно було запроваджувати ще на початку 2000-х років, коли для цього були усі передумова. Натомість увесь цей час українці отримували виплати у рамках традиційної системи.

"Вона, як "чорна діра" збирала ті кошти. В більшості випадків ми маємо ситуацію, що пенсіонер здебільшого — це бідна людина", — сказав Юрій Камельчук.

На думку нардепа, в Україні у майбутньому має діяти лише накопичувальна система пенсійного забезпечення. Влада може реалізувати її на прикладі багатьох європейських країн.

"В цивілізованих країнах існують державні чи недержавні фонди — функціонал згідно з законом та перевірками в них має бути однаковий — які генерують прибуток на вклад. Кошти не просто складаються в „накопичувальну банку", а починають працювати", — підкреслив слуга народу.

Що відомо про впровадження пенсійного накопичення

На початку зими прем'єр-міністр Денис Шмигаль сказав, що впровадження накопичувальної системи – ключове завдання уряду на 2023 рік.

Достойну пенсію громадянам, які працюють, забезпечуватимуть завдяки надходженням з трьох джерел. А саме:

  • внесок роботодавця;
  • внесок держави на паритетних із роботодавцем засадах;
  • добровільні внески громадян.

Як змінилися виплати пенсій у 2023 році

За словами міністерки соціальної політики Оксани Жолнович, цього року владі, попри війну, вдалося провести масштабну індексацію пенсій. Завдяки цьому вдалося підвищити виплати українцям, які отримували пенсію ще у часи існування Радянського Союзу, і відтоді реальний розмір їх пенсій був низьким, проте держава "дотягувала" суму до мінімального розміру пенсії.

Також з'явилися доплати пенсіонерам за віком:

  • у 2023 році пенсіонери, яким виповнилося 80 років і більше, продовжать отримувати доплату до пенсії у розмірі до 570 грн;
  • пенсіонери віком 75-80 років – у розмірі до 456 грн;
  • пенсіонери віком 70-75 років – у розмірі до 300 грн.

Раніше ми розповідали, хто з українців може отримати пенсію за вислугу років. Більше про пенсії, субсидії та інші соціальні виплати читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.