Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Відмова від повірки лічильників: які наслідки чекають на споживачів

У споживачів виникло багато питань після поновлення обов'язкової повірки газових лічильників

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Повірка лічильників – обов'язкова процедура, яку мають проводити після завершення опалювального сезону

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні поновили обов’язкові, періодичні або позачергові повірки засобів вимірювальної техніки, зокрема газових лічильників. У зв'язку з цим у споживачів виникає безліч питань щодо вартості повірки лічильників та відмови від цієї процедури.

Про це пише видання "ГазПравда".

Чи можна відмовитися від повірки газового лічильника?

Споживачам необхідно віддати лічильник на повірку після закінчення опалювального сезону протягом трьох місяців, тобто до 1 липня. Якщо клієнт відмовляється від повірки газового лічильника, то має бути складений відповідний акт, підписаний самим споживачем та працівником облгазу.

У такому разі споживачам змінять порядок нарахування спожитого газу, тобто з дати складання відповідного акту показання лічильника не враховуватимуться. Таким чином місячний обсяг споживання розраховуватимуть за граничними нормами, а це, як правило, обійдеться клієнтам значно дорожче.

Хто має оплачувати повірку?

Зазначається, що всі витрати на технічне обслуговування лічильника газу несе газорозподільна компанія. Загалом облгаз оплачує:

  • демонтаж лічильника;
  • його транспортування;
  • повірку;
  • нове підключення після проведення процедури повірки.

У такому разі неважливо, кому саме належить встановлений лічильник – споживачеві чи облгазу, оскільки його ціна, враховуючи вартість повірки, заздалегідь закладена в тариф на доставку газу.

Де не проводиться повірка лічильників?

Це обов'язкове правило скасовується на:

  • територіях, тимчасово окупованих Російською Федерацією, на період воєнного і надзвичайного стану та протягом трьох місяців після його припинення чи скасування на відповідних територіях;
  • територіях активних бойових дій протягом шести місяців з дати завершення бойових дій на таких територіях відповідно до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженого Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій;
  • територіях можливих бойових дій протягом шести місяців з дати припинення можливості бойових дій на таких територіях відповідно до переліку.

Раніше ми розповідали, що українцям потрібно знати про повірку лічильників. Також ми писали, які річні ціни на газ встановили українські постачальники.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.