Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українців можуть оштрафувати на 300 тис. грн через лічильники – який акт не варто викидати

Українці, викинувши акт про зняття лічильника, не зможуть довести в суді, що не порушили законодавство

Фото: НБУ, 104.ua. Колаж: Pro Гроші

Відсутність акту про зняття лічильника може призвести до великих штрафів

Фото: НБУ, 104.ua. Колаж: Pro Гроші

Недобросовісні представники облгазів можуть обманним шляхом змусити українців виплатити великий штраф за втручання у лічильник. Щоб довести факт невинності, потрібно зберігати акт про встановлення і в жодному разі не викидати навіть через десяток років.

Про це розповів адвокат Роман Сімутін.

Виявляється, газовики здатні займатися шахрайством, звинувачуючи споживачів у неправомірному втручанні у прилад. Як наслідок – десятки чи навіть сотні тисяч гривень штрафу. А довести невинність вдасться тільки за умови проведення такої буденної процедури як повірка лічильника.

Роман Сімутін розповів ситуацію, що сталася в його клієнта. Чоловіку встановили лічильник у 1997 році, але замінили через 10 років у зв’язку з технічною несправністю. Відбулося складання акту про зняття, датованого 2007 роком. Минуло 11 років і представники облгазу вирішили заперечити правомірність наявності нового приладу.

"Вони склали акт про порушення, зазначивши, що пломба на лічильнику 1997 р. виготовлення не відповідає пломбі заводу виробника, бо датована 2007 роком. Не повідомивши власника, провели експертизу, в ході якої встановили факт втручання, а також невідповідність пломби даті", – зауважив фахівець.

Комісія, вивчивши деталі справи, визнала порушення і зобов’язала виплатити 60 000 грн штрафу. За словами Романа Сімутіна, це досить невелика санкція, бо зазвичай вимагають від 300 000 грн.

Як виправдати себе в суді

Облгаз не довів до відома представників суду про зняття лічильника в 2007 році, адже мав упевненість, що акт не зберігають протягом 11 років. Ця брехня рідко випливає на поверхню, а якщо й проявляється, то завжди можна скинути відповідальність на реорганізацію, переїзд тощо. Виходить, справа не має позитивного завершення?

Адвокат просить не засмучуватися, оскільки існує вихід з проблемної ситуації. Йдеться про повірку лічильника, що треба робити один раз на 8 років, незалежно від власника приладу. За наявності інформації про придатність для подальшої експлуатації можна легко довести вину облгазу, що ставить під сумнів будь-яку експертизу про зовнішнє втручання.

Коли проводять повірки лічильників

Кабінет Міністрів скасував постанову від 7 квітня 2023 року № 440 про відміну повірок під час війни. Процедуру треба робити протягом трьох місяців після закінчення опалювального періоду. Але це зобов’язання не стосується:

  • тимчасово окупованих територій, на час дії воєнного стану і впродовж трьох місяців після його скасування;
  • територій активних бойових дій протягом шести місяців з дати завершення боїв;
  • територій можливих бойових дій протягом шести місяців.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що шахраї полюють на гроші українців під час війни та розповідав, як не потрапити "на гачок". Також ми повідомляли про тарифи на газ у червні, зазначаючи, скільки українці платитимуть за кубометр.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.