Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Повірки лічильників повертаються? На що треба звернути увагу споживачам

Розбиралися, які правила повірки лічильників та на яких територіях дана процедура поки що проводиться

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Повірка не проводиться на тимчасово окупованих територіях

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українців, попри повномасштабну війну, знову зобов’язали проводити обов’язкові, періодичні або позачергові повірки засобів вимірювальної техніки (лічильників). Крім того, це варто робити також і після їхнього ремонту.

Відповідну постанову від 7 квітня 2023 року № 440 щодо відміни повірок лічильників під час війни скасував Кабінет міністрів.

Згідно з рішенням, подання на повірку лічильників води, газу, електроенергії, теплолічильників на території України, забезпечується протягом трьох місяців після закінчення опалювального періоду.

Де не проводиться повірка лічильників – виключення

Існують деякі випадки, коли не проводиться повірка лічильників. Це обов'язкове правило скасовується, на:

  • територіях, тимчасово окупованих Російською Федерацією, на період воєнного і надзвичайного стану та протягом трьох місяців після його припинення чи скасування на відповідних територіях;
  • територіях активних бойових дій протягом шести місяців з дати завершення бойових дій на таких територіях відповідно до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженого Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій;
  • територіях можливих бойових дій протягом шести місяців з дати припинення можливості бойових дій на таких територіях відповідно до переліку.

Що таке повірка лічильників

Згідно із українським законодавством, для розрахункового обліку споживання енергетичних ресурсів мають використовуватись вимірювальні прилади, які відповідають вимогам закону України "Про метрологію та метрологічну діяльність".

Лічильники електроенергії газу та води, що перебувають в експлуатації, віднесені до законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки і підлягають періодичній повірці та повірці після ремонту.

Періодична повірка засобів вимірювальної техніки – це повірка, що проводиться протягом періоду експлуатації засобів вимірювальної техніки через встановлений проміжок часу (міжповірочний інтервал).

Що робити, якщо немає лічильників

У випадку відсутності у квартирах споживачів приладів обліку гарячої води нарахування за послуги з централізованого відведення гарячої води здійснюються за встановленими згідно з чинним законодавством нормами споживання. Наявність встановленого водонагрівача не виключає факт користування послугами постачання та відведення гарячої води.

У разі встановлення у квартирах споживачів засобів обліку гарячої води, нарахування за послуги з централізованого відведення гарячої води мають здійснюватися за попередньо наданими показниками.

Відповідну інформацію про обсяги використаної гарячої води (у тому числі – відсутність споживання та користування послугою при наявності встановленого бойлера) необхідно надавати до Київводоканалу щомісяця, навіть якщо показники лічильників не змінюються.

"Якщо ви з якихось причин не передали показники, або передали їх не вчасно, то нарахування будуть відбуватися автоматично на основі середніх показників попередніх періодів, так працює система нарахувань", — кажуть у Київводоканалі.

Ситуацію можна виправити, скоригувавши показники лічильників як холодної, так і гарячої води. Це можна зробити онлайн на сайті Київводоканалу через кнопку "Надати показники", завантаживши фотографію лічильника з показниками, що підтверджують вашу позицію, або ж завітавши до одного з численних ЦКС.

Якщо ви оформили перерахунок онлайн, чи зробили це в ЦКС — наступного місяця вам прийде платіжка з урахуванням відкоригованих даних. Зазначимо, що нарахування послуг з централізованого постачання та відведення холодної води, а також з відведення гарячої води здійснюється відповідно до показників лічильників, переданих в попередньому місяці. Тому треба щомісячно їх надсилати з 10 числа і до кінця місяця у будь-який зручний спосіб.

Які соціальні норми встановлені для отримувачів пільг

  • послуга з централізованого постачання холодної води — 2 кубометри холодної води на одну особу на місяць;
  • послуга з централізованого постачання холодної води за відсутності постачання гарячої води — 3,6 кубометра холодної води на одну особу на місяць;
  • послуга з централізованого постачання холодної води у разі відсутності постачання гарячої води більш як на 14 діб -3,6 кубометра холодної води на одну особу на місяць;
  • послуга з централізованого водовідведення – 3,6 кубометра на одну особу на місяць;
  • у разі відсутності централізованого водовідведення (за відсутності системи централізованого водовідведення та за відсутності централізованого водопостачання і вигрібних ям) для вивезення рідких нечистот — 3,6 кубометра на одну особу на місяць;
  • послуга з централізованого постачання гарячої води — 1,6 кубометра гарячої води на одну особу на місяць.

Раніше сайт Pro Гроші пояснював, чи варто передавати покази лічильника гарячої води, якщо користуєтесь бойлером. Крім того, ми розповідали, як українці самі провокують підвищення тарифів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.