Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Тарифи на газ у лютому потішать не всіх? Хто може платити менше за комуналку

Українці мають право в будь-який момент змінити постачальника

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Ціни на газ в Україні станом на лютий 2023 року

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Споживачі по-різному платять за блакитне паливо, залежно від компанії, яка їх обслуговує. Різниця між найменшою та найбільшою ціною становить 28%.

Про це пише "Газправда".

У червні 2021 року більша частина українців змінила постачальника на Нафтогаз. Виявилося, що лише одна компанія здатна повністю покрити всі потреби та забезпечити людей ресурсом. Щоправда, досі громадяни скаржаться, що їм не повідомили про примусову зміну, тож вони заплатили за уже використаний газ своїй колишній компанії. Відтоді точаться суперечки, як повернути втрачені кошти.

Власне, Нафтогаз встановив вартість блакитного палива на рівні 7,96 грн за кубометр. Це середня ціна з-поміж усіх компаній в Україні. Так, найдешевше купують ресурс споживачі, яких обслуговує ТОВ "Еру Людям" (7,70 грн), найдорожче – клієнти ТМ "СвітлоГаз" (9,99 грн). Різниця між пропозиціями становить приблизно 28%, проте кожна людина може в будь-який момент змінити постачальника на більш вигідного для себе.

Власне, ціни на газ в Україні станом на лютий 2023 року дорівнюють (за кубометр):

  • ТОВ "ЕРУ ЛЮДЯМ" – 7,70 грн;
  • ТОВ "ЕНЕРДЖІ ТРЕЙД ГРУП" – 7,799 грн;
  • ТОВ "ГК "НАФТОГАЗ УКРАЇНИ" – 7,96 грн;
  • ТОВ "ПРИКАРПАТЕНЕРГОТРЕЙД" – 7,98 грн;
  • ТОВ "ПОЛТАВАГАЗ ЗБУТ" – 7,99 грн;
  • ТОВ "ЛЬВІВЕНЕРГОЗБУТ" – 8,20 грн;
  • ТОВ "КИЇВСЬКІ ЕНЕРГЕТИЧНІ ПОСЛУГИ" (YASNO) – 8,46 грн;
  • ТОВ "ДНІПРОВСЬКІ ЕНЕРГЕТИЧНІ ПОСЛУГИ" (YASNO) – 8,46 грн;
  • ТМ "СвітлоГаз" (ТОВ "РИТЕЙЛ СЕРВІС") – 9,99 грн.

Чи будуть підвищувати вартість газу

Наразі в Україні діє мораторій на підвищення цін на комунальні послуги. Поки в державі триває воєнний стан і протягом шести місяців після його скасування, компанії не мають права збільшувати тарифи. Варто пам’ятати, що кожного місяця громадянам приходять дві платіжки: одна – за реально спожитий газ, інша – за його доставлення до домогосподарства. Зазвичай тариф на другу послугу фіксований протягом року, але також відрізняється залежно від постачальника та області.

Сума абонплати розраховується індивідуально на основі обсягу, спожитого за попередній рік. Якщо сім'я у поточному році витратила газу менше, ніж у попередньому, то платити за розподіл буде менше. Навіть якщо ви не користувалися газом протягом року, але підключені до труби, то оплачувати доставлення все одно доведеться. Щоб позбутися зайвих витрат, потрібно повністю відрізатися від труби.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чому блакитне паливо подорожчало вперше з початку грудня. Також ми повідомляли, чи варто змінювати тип опалення та на що краще орієнтуватися.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.