Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Помітний удар по гаманцю: де в Україні найдорожчі тарифи на воду

Загальна вартість водопостачання та водовідведення у деяких областях досить висока

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Щонайменше у трьох областях тарифи на воду вищі 50 гривень

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Тарифи на воду востаннє підвищували ще до початку повномасштабної війни – у січні 2022 року. Однак попри це жителі деяких областей зараз платять немалі суми за водопостачання та водовідведення. Загальна сума місцями перевищує 65 гривень за кубічний метр.

Про це свідчать дані Мінфіну.

У яких областях найвищі тарифи на воду

Зв даними сайту, щонайменше у трьох водоканалах на території України загальна вартість водопостачання та водовідведення перевищує 50 гривень за кубометр.

Так у Дніпропетровській області найдорожчою є вода, яку постачає КП "Павлоградське ВУВКГ". Вартість водопостачання там 39,42 гривні за кубометр, а водовідведення – 14,244 гривень за куб. Загальна ціна за воду, яку отримують місцеві жителі, – 53,664 гривні за кубічний метр.

Крім того, вартість води одна із найдорожчих у Запоріжжі. Водопостачання там коштує 25,044 гривень за кубометр, а от водовідведення значно дорожче – 40,512 за куб. Тому жителі міста отримують платіжки із розрахунку 65,556 за кубічний метр води.

У трійці лідерів з найдорожчою водою опинилася і Умань у Черкаській області. Так вартість за кубічний метр у КП "Умань­водоканал":

  • 34,164 гривні – водопостачання;
  • 23,340 гривні – водовідведення;
  • 57,504 гривні – разом.

Коли підвищать тарифи на воду

Це повинні були зробити у 2023 році у два етапи – спочатку з 1 липня, а потім з 1 вересня. В НКРЕКП порахували, що в середньому вартість водопостачання та водовідведення повинна була зрости на 30%, а загальна сума в платіжці середньостатистичної сім'ї – на 60 гривень.

Однак влада заборонила підвищувати вартість водопостачання, аргументувавши це тим, що витрати водоканалів повинні покрити з місцевих бюджетів.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що в місцевих бюджетах на залишках на сьогодні понад 150 млрд гривень. Тому він закликав не перекладати ці витрати на плечі українців та владнати питання з водоканалами на місцях.

Натомість експерти вважають, що підвищення тарифів на воду не уникнути, оскільки витрати водоканалів зросли. Зокрема, і на електрпостачання. Втім, коли це рішення можуть переглянути – наразі неясно.

Раніше ми писали про те, чи виросте тариф на електропостачання найближчим часом. Також сайт Pro Гроші відповів на п’ять питань про комуналку, які турбують українців.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.